Vytančit bolest. Rapové a popové dekonstrukce v podání Kendricka Lamara, Shygirl a Number One Popstar

18. květen 2022
Topinky

Lidské meteority Aleš a Filip tentokrát oslavují terapeutickou moc synth-popu i rapu. V tom prvním vyniká komička a zpěvačka Kate Hollowell aka Number One Popstar, druhé si bere aktuálně na starost snad nejrespektovanější současný rapper Kendrick Lamar. Dance Away The Pain!

Shygirl - Firefly

Credits: Blane Muise, Cecile Believe, Salvador Navarrete, Tremaine Neverson, Troy Taylor
Label: Because Music
Album: Nymph

Skvělá britská rapperka Shygirl, do jejíhož repertoáru patří chytlavý hip-house stejně jako hyperpop nebo evropským soundem inspirované klubové dekonstrukce, patří do kolektivu NUXXE a má za sebou řadu povedených singlů i dvě nadšeně přijatá EPčka (Cruel Practice z roku 2018 a předloňské minialbum Alias). Spolupracovala s takovými veličinami, jako jsou Arca, slowthai nebo FKA Twigs, a není divu, že celý hudební svět už netrpělivě očekává její první dlouhohrající desku. Debutové album Shygirl se bude jmenovat Nymph, vyjde 30. září a mezi hosty nebudou chybět Mura Masa, Sega Bodega, Karma Kid nebo již zmiňovaná avantgardní producentka Arca. Desku se britská experimentátorka rozhodla propagovat překvapivým singlem Firefly, ve kterém Shygirl vystupuje z role radikální femme-fatale a ukazuje svou jemnější a zranitelnější stránku. Vzdušný track neokázale kombinuje prvky elektronického popu a R&B z počátku milénia s ozvuky současného hiphopu i devadesátkového UK Garage. Track týdne.

Kendrick Lamar - N95

Credits: Kendrick Lamar Duckworth, Hykeem Carter, Jahaan Sweet, Mark Spears, Matthew Samuels, Sam Dew
Label: Top Dawg Entertainment / pgLang
Album: Mr. Morale & The Big Steppers

Kendrick Lamar vydal na pátek 13. května dlouho očekávané album Mr. Morale & The Big Steppers, první dlouhohrající nahrávku po pěti letech. Monumentální dvojalbum putovalo k fanouškům bez singlu i klipu, hned v sobotu ráno se nicméně na YouTube objevil klip k skladbě N95, což z ní udělalo první singl. Surreální klip měli na starost Dave Free a sám Kendrick Lamar a nejenergetičtější skladba z desky díky němu velmi pravděpodobně poputuje na vrchol americké hitparády. Zbytek desky je víc terapeutický, Lamar tam řeší svoje osobní psychické problémy, trable s otcovstvím i svůj kreativní blok. Recenze jsou zatím vesměs nadšené. Na albu hostují Kodak Black nebo Beth Gibbons z Portishead.

Number One Popstar - Dance Away The Pain

Credits: Kathryn Hollowell, Jeremy Malvin
Label: self-released
Album: Dance Away The Pain single

Kate Jean Hollowell alias Number One Popstar spojuje profesi komičky a zpěvačky a tisk ji popisuje jako ‘Andy Kaufmana popu’. Aktuální singl Dance Away The Pain ale dokazuje, že Američanka se nemusí schovávat za humor, její synth-pop funguje i bez něj. Klip nicméně prozradí komický přesah písně – Hollowell si ho režírovala sama a objevuje se v něm s ortopedickou pomůckou fixující krční páteř v domově důchodců. „Přijde mi, že pop a obzvláště popová videa jsou plná mladých cool lidí. Já chci ale dělat hudbu, která přináší radost každému a v každém věku, obzvláště ve věkové hranici sedmdesát plus,“ prozrazuje Number One Popstar.

LVL1 - CO1N

Credits: Emilio Martín, Finn Keane, Guillermo Moracho, Luthien Barroso
Label: Arista
Album: CO1N single

Ve vrcholném období PC Music jsme byli zvyklí pravidelně slýchávat banger za bangerem. A jelikož jsou tyhle časy už přeci jen pryč, o to větší radost máme z novinky andaluské queer raperky a zpěvačky LVL1, kterou produkoval jeden z dvorních producentů britského hyperpopového labelu Easyfun. Skladba CO1N navazuje na to nejlepší z odkazu zesnulé producentky Sophie: pneumatické beaty, těžkotonážní flow a až adrenalinový zážitek z poslechu. Tři minuty, které vydají na celé EP. Klubový hit doprovází klip, za který by se nestyděl ani držitel ceny Jindřicha Chalupeckého Jakub Jansa, jehož tvorbu vzdáleně připomíná.

Edúv Syn - Mentos ft. Dusan Vlk

Credits: Matej Myslovič, Dušan Vlk, Denis Bango
Label: Universal
Album: Mentos single

V Praze usazený slovenský rapper Edúv syn chystá na tento měsíc vydání nového EPčka. To přijde jen půl roku po druhé dlouhohrající desce Mám červené oči lebo stále plačem. V pilotním singlu Mentos, tradičně ponurém, se po boku Edova syna objevuje prešovský rapper Dušan Vlk, který nedávno vydal povedené album Asthmaboy. O beat track se postaral Edosh z experimentální skupiny Edoshův Kurník a mix a master měl na starost Fvck_Kvlt, s nímž Edúv syn hojně spolupracuje. Videoklip k tracku Mentos natočila Denisa Langrová.

Anna Of The North - Meteorite ft. Gus Dapperton

Credits: Anna Lotterud, Brendan Patrick Rice
Label: Play It Again Sam
Album: Meteorite single

Sólový projekt norské zpěvačky Anny Lotterud byl původně koncipovaný jako duo, které v roce 2014 vytvořila s producentem Bradym Daniellem-Smithem. O tři roky později následovalo vydání albového debutu Lovers plného 80s power balad, následně ale Smith projekt opustil a Anna pokračovala pod stejným jménem. Do středu pozornosti ji pak definitivně dostaly spolupráce s Tylerem, The Creatorem na jeho desce Flower Boy. Anna Of The North svůj zranitelný elektropop dále představila na druhé desce Dream Girl a četných menších releasech. Nejnovějším přírůstkem do její diskografie je singl Meteorite, na kterém spojila síly s newyorským indie písničkářem Gusem Dappertonem. Je o vzdálenosti a o tom, jak nás energie vždy spojuje. „Meteorite je píseň, kterou původně napsal Gus. Zeptal se, jestli na ni nechci dát sloku, což jsem samozřejmě chtěla – jsem jeho velkou fanynkou,“ vysvětluje Anna Of The North k novince, která slouží jako první ochutnávka z její připravované třetí desky.

Tuší Filip, co znamená zkratka N95? Ukáže někdy Aleš svou zranitelnější stránku? A funguje synth-pop i bez humoru? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý-Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka