Výtvarník František Skála: Užíval jsem si dva roky prázdnin

9. leden 2020
Rozhovor VR a MM

„Nejdřív jsem byl v Kolumbii, pak v Austrálii a opravdu jsem si užíval, že mě nikdo neotravuje. Požáry, které teď v Austrálii hoří, se mých přátel zatím naštěstí nedotkly, ale je to hrozné,“ říká František Skála. Inspiraci ze dvou let na cestách zpracoval do nových obrazů, které od poloviny února vystaví v Brně.

František Skála (* 1956) je sochař, performer a autor jednoho z prvních českých komiksů. Patří k divadlu Sklep, spoluzakládal skupinu Tvrdohlaví a je členem tajné skupiny B.K.S. (Bude konec světa). Vystudoval řezbářství a televizní a filmovou grafiku, v minulosti se živil jako ilustrátor. Pochází z umělecké rodiny a také jeho manželka a děti působí v oblasti umění. Manželka Eva je ilustrátorka, syn František Antonín sochař a dcera Alžběta Skálová se věnuje ilustraci a volnému umění. František Skála byl jedním z prvních laureátů Ceny Jindřicha Chalupeckého (1991) a reprezentoval Českou republiku na prestižním uměleckém bienále v Benátkách (1993). Součástí jeho díla tehdy bylo, že na bienále došel z Prahy pěšky. Deníky z pětadvacetidenní cesty později vyšly knižně.

V rozhovoru jsme se vrátili k experimentální ikebaně ze 60. let a k pěšímu pochodu na bienále v Benátkách. Dotkli jsme se také demolice Skálova interiéru restaurace Paláce Akropolis nebo současných klimatických změn.

„Když je někdo ve společnosti unaven a usne, tak se postupně zakládá různými předměty, co vydrží. Konkrétně v Japonsku byl zakladen profesor Eklhaft,“ popisuje jednu z lidských ikeban spolku B.K.S. František Skála. Mluvili jsme o vstupu japonské ikebany do ČSSR 60. let, o setkání s kulturou samorostů a různých experimentálních formách květinových aranží. Poslechněte si, jak byla česká ikebana skupiny B.K.S. přijatá v Japonsku.

V rozhovoru s Františkem Skálou jsme probrali také ztrátu oceňovaného interiéru restaurace v Paláci Akropolis. Interiér, který v roce 1996 získal ocenění od Obce architektů, vytvořil v 90. letech spolu s architektem Davidem Vávrou. Zakomponovali do něj mimo jiné vitríny z československého pavilonu na EXPO 92 v Seville. Aktuálně to vypadá, že po rekonstrukci a vystřídání provozovatelů z původní podoby restaurace, která organicky navazuje na Skálův interiér celého klubu, nic nezbude. 

Výstavy Františka Skály patří k nejnavštěvovanějším v Česku. Na zatím poslední samostatnou výstavu ve Valdštejnské jízdárně (2017) přišlo přes šedesát tisíc lidí. Aktuálně Skála připravuje novou velkou výstavu, tentokrát v Brně. Poslechněte si, co bude od poloviny února do května 2020 k vidění v brněnské Fait Gallery.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.