Vzpomínání Františka Fuky v Questu: Hraju hry jinak, dnešní trendy mi zcela unikají

2. prosinec 2017

Tento díl Questu je zvláštní. Zasvětili jsme ho totiž kompletně od první do poslední minuty rozhovoru se speciálním hostem – Františkem Fukou. A stihli probrat divoká osmdesátá, ještě divočejší devadesátá a také všechna ostatní léta.

František Fuka je jedním z mála tvůrců počítačových her, kteří tvořili dlouho před sametovou revolucí v roce 1989 a zároveň zůstali aktivní až do dnešních dní. Ačkoliv na hry má stále méně času, pořád si najde okénka, ve kterých nahlíží do světů stvořených z jedniček a nul. K počítačům obecně se přimotal už v roce 1980, kdy na své programovatelné kalkulačce a papírovém počítači z časopisu ABC prováděl primitivní výpočty a dával dohromady jednoduché programy. Až teprve s příchodem prvních počítačů značky Sinclair (ZX 80, ZX 81 a hlavně ZX Spectrum), dovezených pokoutně z kapitalistické ciziny, se mohla jeho vášeň rozhořet naplno. Jeho hry Tetris 2, F.I.R.E. a textovky Podraz 3 a Indiana Jones patří dodnes do zlatého fondu československé herní tvorby a známost si získaly i za našimi hranicemi.

Slyšet jeho vyprávění z doby, kdy neexistoval internet a počítače mělo doma několik vyvolených, je jako nahlížet do starodávných knih. Dnes už si tu dobu jednak neumíme představit, a hlavně nám připadá natolik vzdálená a exotická, jako by ji ani od dnešních dní nedělilo zdánlivě krátkých 30 let. Fuka rovněž patřil mezi první „evangelisty“ videoher od Nintenda v České republice. Dávno předtím, než zde bylo možné vidět první obrázky z her jako Super Mario, Zelda a Pokémon, se přesunul do hájemství konzolí. „Fascinovalo mě, jak se tvůrci musí potýkat s omezeným hardwarem a skutečně ho vytěžit při tvorbě své hry na maximum. Tehdy neexistovaly aktualizace přes internet a nutnost instalace. Člověk si hru zkrátka přinesl domů, vložil jí do konzole a hrál, dokud ji nedohrál,“ dodává Fuka s tím, že dnešní hry se v honbě za realistickou grafikou odklánějí od toho, co jemu přijde zajímavé.

Fukův známý filmový blog FFFilm sem tam ozvláštní retro recenze na jeho oblíbené filmy. Při otázce na retro recenze videoher si však není úplně jistý, zda by dnešním mladým lidem vůbec něco přineslo pojednání o po všech stránkách zastaralém titulu. „Dnes dává smysl, aby se lidé podívali na první Hvězdné války, protože jim ten film pořád něco dá, jakkoliv je starý. Ale hra z roku 1995? Ta jim bude připadat tak maximálně hnusná a směšná.“ Nakonec jsme však z Františka Fuky dostali několik titulů, které ho dovedly okouzlit v průběhu let.

Máte chuť se dozvědět, které to jsou, a poslouchat u toho vyprávění jednoho z největších pamětníků československých dějin počítačových her? Stačí si poslechnout aktuální tematický retro díl Questu a hned budete chytřejší.

autoři: Jaromír Möwald , Lukáš Kunce
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.