Vztahy matek a synů: Když syn objevuje mužský svět, máma by měla ošetřovat rány a nepřekážet

16. říjen 2020

Zatímco vztahy matek a dcer doprovází pověst něčeho, co je už ze své podstaty komplikované, vztahy matek a synů se zdají být jasnější – narodil se malý princ, radujme se. Pro mámu, která nemá dobré vztahy s muži ve svém životě, ale může být obtížné syna do života nejen adekvátně vybavit, ale i vůbec pustit.

Se synem máma objevuje trochu neznámý svět. „Máme zkušenost s vlastním ženstvím a umíme si představit, co bychom mohly na ty holčičky obléknout a co by je tak asi mohlo bavit, ale u kluků je potřeba víc sledovat, co je baví, na co reagují, co se v tom klukovském světě děje,“ popisuje psychoterapeutka Martina Richterová Těmínová jeden ze základních rozdílů, s nimiž se matky synů a dcer potýkají.

Máma se synem

Jiné je podle ní i to, jak se děti ke svým rodičům vztahují. „Holčičky víc formulují emoce vůči rodičům, ale chlapec si to víc užívá ve spolubytí s tím rodičem. Nastane období, kdy si to syn víc užívá s otcem, protože dělají něco strašně zábavného a někdy i nebezpečného,“ říká Richterová Těmínová. V tu chvíli by to podle ní měla máma pozorovat zpovzdálí a ošetřovat rány. „Máma by u toho měla být, ale neměla by překážet,“ doplňuje psychoanalytička Mirka Chmelíčková.

Aby se syn mohl stát mužem, potřebuje mužský vzor, ideálně otce. „Máma by měla pustit syna k druhému rodiči, někdy spolu ale rodiče soupeří a máma má pocit, že musí syna před otcem chránit, což může zdravé oddělování syna od ní komplikovat,“ říká Chmelíčková.

Čtěte také

Neshody v partnerském vztahu rodičů mohou vést třeba k tomu, že se otec odstěhuje a máma zůstává se synem sama, třeba i v jednom pokoji. Kromě toho, že synovi může chybět mužský vzor, mohou se tím také pomíchat role, které jednotliví členové rodiny zastávají – syn se někdy v rodinném systému posouvá na místo matčina partnera, což ale pravděpodobně bude mít důsledky na jeho vývoj i vztahy v dospělosti.

„Takový syn může od partnerky odbíhat k jiným ženám, protože nějakým způsobem není dospělý, stále zůstává v té dětské pozici,“ vysvětluje Mirka Chmelíčková. Máma by podle ní měla myslet na to, že separace syna od matky je potřeba a může se odehrát i jinou cestou než vlastním odstěhováním syna ze společného pokoje či bytu.

Proč někteří synové zůstávají bydlet v „mamahotelu“ i v dospělosti a kdo je za to zodpovědný? Jak souvisí to, jaká je máma, s tím, jaká bude tchyně? A proč by měla máma syna naučit povléknout peřiny?

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.