Watcha Clan a Wax Tailor - dvojitě francouzské listopadové menu

8. prosinec 2008

Francouzské Euroconnections představily minulý čtvrtek, 27. listopadu v Paláci Akropolis, dvě hudební formace ze země galského kohouta. Jak Watcha Clan, tak Wax Tailor si získali publikum na svou stranu nejen pozitivní energií, kterou ten večer naplnili pražský klub, ale především skvěle odehranými koncerty. POSLECHNĚTE SI: Reportáž z dvojboje Watcha Clan + Wax Tailor

Další pokračování koncertní série Euroconnections začalo opravdu na čas. Deset minut po půl osmé už trojice Watcha Clan po první odehrané skladbě promlouvala v té chvíli ještě bohužel k značně prořídlému klubu. Temperamentní Francouzi ujistili z nemalé části rovněž francouzské publikum, že hrát se bude především z letošní desky, což skupina také posléze dodržela. Nicméně živé verze písní zněly podstatně živelněji a tanečněji, než je měl člověk zapsané v paměti z poslechu jejich studiových předloh.

00828109.jpeg

Watcha Clan si s nějakými žánrovými omezeními příliš nelámou hlavu, takže během jejich hodinového koncertu mohl člověk zaslechnout rytmy, které neměly daleko do techna, drum'n'bass i klidnější beaty. Vše ale pokaždé řádně prostoupené dubovými náladami, world music s orientálními motivy a především pozitivní energií, která ze všech tří členů (a především pak ze zpěvačky) doslova sálala a s jistotou se přenášela i na lidi pod pódiem. Jak se sál postupně zaplňoval, tak Watcha Clan přidávali na rychlosti a údernosti a postupně dokázali dostat od zprvu nejistého postávání, posléze podupávání do rytmu a pokyvování hlavou až do taneční extáze nejednoho z přítomných posluchačů.

Své kouzlo ale nepostrádaly jak skočné vypalovačky, které byly v koncertním podání o poznání více odvázané, tak pomalé záležitosti, které zněly naživo rovněž naléhavěji a lépe než na desce. Závěr celého koncertu, kdy Sista Ka odzpívala refrén legendární věci You Don't Love Me (No, No, No) v originále od Dawn Penn, jen potvrdil, že zvládá spolehlivě i improvizaci a komunikaci s publikem. Watcha Clan ve čtvrtek večer v Akropoli ukázali, že mají potenciál na to, stát se slušnými pokračovateli třeba takových Transglobal Underground.

A Wax Tailor zase potvrdil, že hip-hop jde ještě stále dělat chytře, barevně a hlavně koncertně zajímavě a nevšedně. Hráčka na violoncello, druhá na příčnou flétnu, (opět) skvělá zpěvačka Charlotte Savary, rapper Mattic z rapového dua The Others. Plus samozřejmě Wax Tailor za gramofony a laptopem a za neotřele odprezentovanými vizualizacemi také Nils Incanela se svou magickou elektronickou tužkou, kterou v reálném čase dokresloval obrazy promítající se na plátno.

00810923.jpeg

Na začátek vystoupení zazněla krátká vzpomínka na letošní úmrtí Isaaca Hayese pomocí skladby I Can't Go to Sleep a poté už následovaly první vysamplované tóny Once Upon a Past, úvodní skladby loňského výtečného alba Hope & Sorrow. Nejednou se ale dostalo i na neméně vydařený debut Tales of the Forgotten Melodies. Bezchybně sehraná pětice předváděla, že hip hop může být i víc, než jen pouštění beatů z počítače a obligátní rapování s vulgárními výkřiky.

Lehké zpěvné melodie podpořené naživo hranými smyčcovými pasážemi a vzletnou flétnou, usměvavá Charlotte Savary za mikrofonem, která odzpívala své party snad ještě lépe a procítěněji než na deskách, a konstantní dobrá nálada čišící ze všech členů Wax Tailorova týmu udělala z jejich vystoupení maximálně příjemný večer pro všechny, kteří si libují v propojování hiphopových beatů s downtempovými náladami obohacenými trochou soulu, jazzu nebo funku.

Po skončení letošního Hip Hop Kempu se proslýchalo, že vystoupení Wax Tailora patřilo společně s The Roots mezi nejlepší momenty celého festivalu. Nadmíru vydařený koncert francouzského producenta v Akropoli potvrdil, že nešlo o plané řeči.

Spustit audio