WavetroniQ míří na východ

30. květen 2014

Vladimír Andrijanov alias Blasta. Toto jméno jste před časem sotva zaregistrovali, přestože je Vladimír matadorem ruské elektronické hudební scény s kontem slušného počtu singlů a dvou regulérních dlouhohrajících alb.

Koncem 90. let experimentoval v trance stylu, později jako většina přesedlal na jungle a drum and bass. V roce 2008 vydal album Blastorama na ruském labelu Respect records RU, na trhu se ale objevilo až letos. Už ale zhruba od roku 2006 vážně koketoval s hutnějšími dubstepovými rytmy. Výsledkem je několik singlů vydaných převážně na německém Dub Bullet. Letos se upsal americkému labelu Argon records ze San Franciska, který vede Nick Argon. Domovská stáj pro taková jména, jako jsou Matty G, Tes la Rok, J:Kenzo, Von D, Heny G a další.

V těchto dnech máme možnost podívat se na zbrusu nové album producenta Blasta. Dostalo velice krkolomný název The Incredible Adventures of Kenzolika and Quetzalcoatl Among the Air Castle a marketingoví specialisté by bili na poplach, že se album s tak dlouhým názvem nechytí. Naštěstí za Blastu mluví jeho hudební produkce. Jestli čekáte pouze směs basových linek a monotónních rytmů, budete na omylu. Na albu zúročil zkušenosti s hledáním ambientních poloh, které kdysi využíval v d'n'b, zároveň ale zůstal v kolejích svých stájových producentů, a tak zde kromě velmi inteligentního dubstepu najdete skladby na pomezí ambientu, downtempa, IDM, house. Skutečně nabité album - jak dobrým rytmem, tak výbornou atmosférou. Nerazí vysloveně svůj vlastní styl, tak jako například jeho kolega z Rumunska TRG, ale rozhodně nastavil pro svoji produkci výrazné mantinely, ve kterých se mezi konkurencí neztratí.

Určitě potěší i fakt, že se východní Evropa opět ukázala jako schopná nabídnout kvalitní producentské jméno. Vy si budete moct vychutnat talent tohoto mladého producenta v dalším pondělním miniprofilu 3in1 a v podobném duchu toho nejkvalitnějšího ze střední a východní Evropy bude celá relace WavetroniQ na Radiu Wave.

Playlist pořadu:
dj Shadow - Un Autre Introduction (MCA Records)
Fagget Fairys - Roll the dice (Music For Dreams)
Stereotyp - Boy Da Cara Breta (G-Stone Recordings)
Pepepe - Agosto Morado (Subeena Remix) (Imminent Recordings)
Dot - MX4 (vyjde na Far Out recordings)
Alien Pimp - Good Bye (DubKraft Records)
Oyaarss - Nausea (promo)
TKB - Mantra (Opposide Records)

Rubrika3in1
BLASTA - Blast Air (Argon Records)
BLASTA - Feels So Good (Argon Records)
BLASTA - Black Muscatel (Argon Records)

Spectra - Aquatiq (net release)
MAD EP - Bb Major (Acroplane)
Keaver & Brause - Laaastic (Dealmaker)

Představili jsme si interprety, které se rozhodně oplatí sledovat do budoucna. Ať už je to duo Fagget Fairys, kterého polovina, Ena, má srbské kořeny. Vidět je můžete ZDE.
Excelentní producentku D.O.T. jsme si představili singlem, který v těchto dnech vychází na Far Out Recordings. Podívejte se blíže na její tvorbu.

Rozhodně doporučuji Lotyšsko a producenta Oyaarsse pocházejícího z této krajiny. Jeho temná vize dubstepu a elektroniky až mrazí, ale je skutečně zajímavá. Určitě, pokud oslovuje i divu elektroniké produkce, Björk.
Oyaarss na MySpace

Zmiňovaného českého producenta Spectra prověřte i s jeho albem zdarma ke stažení.
Naopak Mad EP producenta a jeho nevšední variaci na klasická díla Šostakoviče a Bacha najdete i ke stažení zdarma zde ZDE.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.