WavetroniQ představí producenta Silkieho

30. květen 2014

Dubstepová hudební scéna zažívá v posledním čase rozmach různých substylů přinášejících nový a zajímavý zvuk do tohoto tak masivně se šířícího žánru. Zatímco část producentů anebo nováčků zůstává věrna dnes už poměrně nudné wobbling base, další část ráda experimentuje s fúzí anebo implementuje prvky jiných žánrů a posouvá tak hranice neobjeveného basového zvuku opět dál.

Jedním z takových producentů je i Silkie. Producent z jižního Londýna, který je tradován jako kolébka toho stylu. Na albu City Limits Volume 1, které vyšlo na značce Deep Medi Musik, nám Silkie předvádí své pojetí dubstepu s houseovým rytmem, anebo naopak řezavým tónem syntezátoru jako vystřiženého z prvních nahrávek producenta MJ Cole.

V jiných skladbách se přibližuje aranžemi ke starému funku z 80. let minulého století. Album nabízí skutečně jiný zvuk proti současné majoritní dubstepové produkci. Bude zajímavé sledovat, jestli se dočkáme dalších sympatizantů schopných produkovat podobnou kvalitu.

Vy si budete moct vychutnat ukázku tohoto vynikajícího alba již další pondělí v rubrice 3in1.

Playlist pořadu:
dj Shadow - Un Autre Introduction (MCA Records)
Karizma aka Kaytronik - 33rd street anthem (extended version) (Defected)
Clueless - Secret Love (Night Audio)
Fragile - Into the Night (CREATIVE SPACE)
Grimelock - Glow (STAINAGE)
H.O.D. - The Hardcore Project (MATA-SYN)

Rubrika 3in1
Silkie - Concrete Jungle (Deep Medi Musik)
Silkie - Planet X (Deep Medi Musik)
Silkie - Mattaz (Deep Medi Musik


TRG - Broken_Heart (Martyn Remix) (Hessle audio)
Unknown Artist - Let Me Go-Release Me (Vocal Refix) (promo)
Mount Kimbie - Sketch on glass (original mix) (Hot Flush)

Pondělní WavetroniQ se podíval na subžánr majoritního dubstepu, stále častějí zvaného lovestep. Není to novinka, atmosferický, jemnější a různě fúzovaný dubstep je na scéně v podobě tracků od Martyna, Von D, Pangaea a dalších, už déle. Bylo potřeba odseparovat výrazově co je dubstep, který je předce jen temnější a mnohem víc basovější, než lovestep (zaznamenal jsem i výraz mindstep). Tato potřeba vyústila právě do stále častěji užívaného výrazu lovestep, který sahá po standardních výrazových prostředcích dubstepu, hlavně pak po basové lince, ale svým rytmem a zvuky přechází od rytmického 2stepu, přes house a broken beat. Zvukově fúzuje s jazzem, funkem, ambientem a často s vysamplovanými, či živými vokály. Celé tažení je hudebně velmi příjemné a naznačuje, že dubstep není jen záležitostí několika sezón, ale seriózním stylem, který bude inspirovat k dalšímu vývoji v taneční hudbě.

Dnes dám pouze jeden odkaz, ale o to zajímavější. Jedná se o projekt Get Darker z Londýna, který sdružuje jak rádia, tak producenty a labely které se angažují v dubstepu. Projekt vysílá i svou vlastní TV a to každé úterý od 19:00 lokálního času (20:00 CET). Nabízí ukázku živého mixování předních dubstep producentů s možností chat komunikace posluchačů z celého světa. Jak to vypadá můžete vidět ZDE. Aktuální show pak každé úterý od 20:00 najdete TADY
Doufám, že se za nejakký čas dočkáme i live vystoupení našeho českého zástupce.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.