Werner Fritsch: Emmy Göring a Nico si byly v něčem podobné

14. květen 2014

Německý spisovatel Werner Fritsch se v rozhlasové hře Nico – Ledová sfinga inspiroval tragickým životním osudem zpěvačky, herečky a modelky Nico. Rozhodl se ve hře akcentovat hlavně její vztah se zpěvákem Jimem Morrisonem, který jí v 60. letech hodně podporoval v tom, aby začala psát vlastní písně.

Občanským jménem Christa Päffgenová se narodila v roce 1938 v Kolíně nad Rýnem. Už jako šestnáctiletá se stala úspěšnou modelkou, mj. v Paříži spolupracovala s Coco Chanel. Krátkou roli ve slavném filmu Sladký život jí následně svěřil Federico Fellini. Nico se ale proslavila hlavně svou spoluprací s kapelou The Velvet Underground a následně odstartovala také sólovou kariéru. Její osud tvrdě poznamenala drogová závislost a v roce 1988 zemřela na ostrově Ibiza – za její smrtí paradoxně nestály drogy, ale pád z kola.

V rozhlasové hře Nico – Ledová sfinga se Werner Fristch rozhodl akcentovat hlavně tři životní etapy Nico. Její dětství, její vztah s Jimem Morrisonem a její smrt na ostrově Ibiza. Vztah s frontmanem kapely The Doors byl pro Nico podle Fritsche klíčový. „Byl to právě Jim Morrison, který Nico podporoval, když začínala zpívat a tvořit hudbu. Ona se ho naopak snažila zachránit, vytáhnout se spárů drog a alkoholu. Ovšem nakonec to dopadlo naopak a on ji naopak stáhnul k sobě na drogové dno,“ vysvětluje Werner Fritsch, jak Morrison zasáhl do osudu Nico.

Čeští posluchači už tvorbu Wernera Fritsche znají díky úspěšné rozhlasové hře Enigma Emmy Göring, která byla inspirovaná osudem manželky někdejšího nacistického pohlavára. Fritsch vidí v postavách Emmy a Nico jisté paralely. Obě byly herečky, fyzicky krásné ženy, ale v jejich nitru se často odehrávaly boje, o kterých nikdo nevěděl.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.