Wololo! Legendární strategie Age of Empires II se vrací ve své nejsilnější podobě

29. listopad 2019

S klidným svědomím se dá říct, že zlatý věk realtimových strategií už si hráči odžili. Jejich nekorunovaná královna Age of Empires II vyšla poprvé v roce 1999, o její popularitě pak svědčí to, že ji spousta fanoušků budování a dobývání hraje dodnes. Mohou za to nejen její nesporné kvality v tomto žánru, který se kvalitního nového kousku dočká jen sporadicky, ale především pak fakt, že se pravidelně dočkává nových reedic. A změny v tomto případě nejsou pouze kosmetické.

Age of Empires II se v polovině listopadu dočkala své Definitive Edition. Definitivní edice navázala na úspěch původní hry, ale také její HD edice, která před šesti lety přišla s vylepšenou grafikou a svou vlastní trojicí nikdy předtím nehratelných rozšíření. „Nejkompletnější z kompletních“ v sobě obsahuje všechna dříve vydaná rozšíření v podobě civilizací i kampaní a odívá je do zcela nového grafického kabátku, který fanouškům realtimových strategií vyrazí dech svou plynulostí i množstvím detailů.

Grafické vylepšení je změnou nejočividnější, ale ani zdaleka jedinou. Ke kompletnímu přepracování došlo třeba v případě klávesových zkratek a přibyla globální fronta probíhajících příkazů či ukazatel neaktivních vesničanů. Tvůrci také opravili některé palčivé problémy s konektivitou v multiplayeru a ochuzená nezůstala ani obsahová stránka. Kromě tutoriálů pro pokročilé přibyla čtveřice nových civilizací v podobě Bulharů, Litevců, Kumánů a Tatarů. Spolu s nimi přichází i nové příběhové kampaně a výrazné úpravy těch stávajících, které se dočkaly mimo jiné třeba dabingu. Změny se nevyhnuly ani umělé inteligenci – nyní by už neměla podvádět, ale herním stylem více připomínat reálné hráče. K pěti existujícím stupňům obtížnosti přibyl šestý, jenž by měl být tím úplně nejtěžším.

Oba hosty Questu, herní novináře Miloše Bohoňka a Václava Pecháčka, novinky Age of Empires 2: Definitive Edition nadchly a shodují se v tom, že jestli máte legendu na poli realtimových strategií v roce 2019 a později hrát, tak jedině v její nové podobě. Microsoft na druhou stranu již oznámil i plnohodnotné pokračování v podobě Age of Empires IV, kombinací nostalgie a nepopiratelných kvalit dvacet let staré dvojky v modernějším kabátku ale sama sobě zadělala na velmi silného soupeře.

Můžete v Age of Empires II hrát za Čechy? Čím je speciální animace bourání budov? A jak to kope letošnímu ročníku jiného strategického žánru, Football Manageru? Poslechněte si celý díl Questu a dozvíte se to nejdůležitější z herního světa.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.