Wovenhand nebo Yob aneb v září žádné koncertní jobovky

10. září 2014

S podzimem přichází tolik dobrých koncertů, že si v nich člověk musí udělat trochu pořádek. Nezapomenout data, místa ani šetřit peníze, kterých bude na podzim 2014 potřeba hodně. Vzpomínek na skvělé kapely naživo zůstane ale ještě víc. Ze září si můžete zapamatovat kazatele Wovenhand nebo český objev Kalle.

15. 9. Radio Wave Live Session: Václav Havelka III, Kalle, Český rozhlas, Praha

Tenhle koncert by pro vás mohl být velké lákadlo hned z několika důvodů. Naše letošní pátá Live Session se bude konat v komorních prostorách nahrávacího studia Českého rozhlasu. To, aby pořádně vyniklo výrazné písničkářství Václava Havelky III, známého z projektů selFbrush, Please The Trees nebo novinky Were Mute. Nejčerstvějším hudebním zářezem nekonvenčního kovboje je soundtrack k filmu Místa. Úplně první čárku do pažby si vyřezalo táborské duo Kalle, které vydalo kazetový debut Live From The Room. Fanoušci, jejichž počet od vydání alba roste geometrickou řadou, přirovnávají Kalle k Portishead nebo Boduf Songs. Radio Wave Live Session s Václavem Havelkou a Kalle je zdarma, ale abyste se do útulného studia vešli, měli byste si včas napsat o místo. Zašlete si rezervaci na adresu radiowave@rozhlas.cz a užijte si nejzajímavější české projekty.

03203948.jpeg

16. 9. Quilt (US), Hard Time Killin' Floor Blues Band (CZ), 007 Strahov, Praha

Quilt je garážovka z Bostonu, kterou nejspíš znáte i z vysílání Radia Wave, kde můžete slyšet psychopopový track Tired & Buttered. Takže jestli nebudete v úterý moc unavení, vyrazte na strahovskou sedmičku a užijte si koncert v režii A.M.180 Collective. Před Quilt zahrají čeští Hard Time Killin' Floor Blues Band, nová kapela okolo Tomáše Kopáčka (ex Mon Insomnie, Black Tar Jesus). Ten byl mimochodem hostem poslední Špíny, kde povídal i o tom, proč a jak pálí stopy za svými staršími projekty a jak moc teď cvičí na kytaru.

03066543.jpeg

17. 9. Wovenhand (US), Nylon Jail (CZ), Eurocentrum, Jablonec nad Nisou

Pořádné hudební kázání dostanete, když si v Jablonci zajdete na jediný český koncert gothcountryových Wovenhand. Objíždí teď svoje ovečky s novým albem Refractory Obdurate, které v recenzích kritici chválí, mezi nimi i náš vlastní Miloš Hroch. Ten tvrdí, že sedmá řadovka Woven Hand je jedním z jejich nejlepších spisů. Kapela ve svých poselstvích přitvrdila a prý zní, jako by se už blížil nevyhnutelný boží trest. No, chtělo by to schovat se pod křídlem frontmana Davida Eugena Edwardse, až to všechno přijde. V jabloneckém Eurocentru bude dobře i s předkapelou, olomouckými talenty Nylon Jail.

23. 9. Yob (US), Pallbearer (US), 007 Strahov, Praha

Oregonští doom metalisti Yob přiváží svou sedmou desku Clearing the Path to Ascend, která právě vyšla u Neurot Recordings. Trio kolem Mikea Scheidta se od konce devadesátek na scéně tvrdé hudby vypracovalo na pozici kultu, o kterém se nepochybuje – a oprávněně. Po třech letech další příležitost pro české fanoušky nechat se pohltit epickými těžkotonážními riffy, stejně syrovými jako psychedelickými. Za pozornost stojí i předskokani – ceněné čerstvé druhé album Foundations of Burden (Profound Lore Records) představí Pallbearer z Arkansasu.

03203949.jpeg
autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka