X faktor českého fotbalového mistra: čínský kapitál i učenlivý Tvrdík

24. květen 2019
Tribuna

Česká fotbalová liga zná svého mistra. Nový díl Tribuny se pokusí najít příčiny, které pomohly sešívané mašině z Vršovic dominovat nejen na české scéně. Jak se Slavia Praha vypořádala s konkurenty v podobě spícího giganta či fotbalového zázraku? A proč český fotbal navzdory mezinárodním úspěchům pořád patří na Východ?

„Slavia byla nejlepší ve všem. Předváděla nejlepší fotbal, který splňoval evropské parametry, a v některých ohledech je dokonce i výrazně přečníval,“ vysvětluje Martin Vait skutečnost, že nejen v českém prostředí neměl vršovický klub konkurenci. Tým ovládl českou ligu, přidal i výhru v národním poháru nad Baníkem Ostrava, v Evropské lize prohrál až ve čtvrtfinále s pozdějším finalistou anglickou Chelsea. Právě z úst trenéra londýnského klubu se Slavia dočkala největší pochvaly na mezinárodní scéně, když Maurizio Sarri po vzájemném duelu prohlásil, že tak fyzicky nadupaný tým neviděl dvacet let.

„Šéf Jaroslav Tvrdík vyslyšel hlasy fanoušků a médií a v podstatě se naučil dělat fotbal,“ poznamenává Vait na adresu slávistického managementu. „Tatam jsou vyhlášení den předtím, jaká bude sestava, a podobně,“ doplňuje. Bývalý ministr obrany či předseda ČSA ale přivedl z Liberce trenéra Jindřicha Trpišovského a také sportovního ředitele Jana Nezmara. Právě oni se z podstatné části podepsali na atraktivním a náročném herním projevu pražského celku.

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský (vlevo) a šéf pražského klubu Jaroslav Tvrdík oslavují ligový titul

Jejich možnosti ale pomáhá zajišťovat i na české poměry pohádkové finanční zázemí. I když rozpočty českých klubů nejsou veřejnosti dostupné, v případě Slavie se mluví o částce, která se pohybuje kolem 700 milionů korun. S takovou sumou operuje i její pražský rival z Letné, který ale podle Martina zatím spíš připomíná „spícího giganta“. Největší konkurent slávistů v boji o titul, Viktoria Plzeň, funguje v relativně skromnějších podmínkách s rozpočtem kolem čtvrt miliardy korun.

Z finančního hlediska byla právě Plzeň v letošní sezoně mnohem úspěšnější. Zatímco Slavii její tažení Evropskou ligou vyneslo přibližně 250 milionů korun, Plzeň si díky účasti v Lize mistrů přišla na více než 770 milionů. „Můžeme mluvit o fotbalovém zázraku,“ tvrdí o Plzni Vojta Ondráček. Přesto markantní rozdíly v příjmech dorovnává globální kapitál, z něhož tyjí oba pražské velkokluby. Nůžky ekonomických a sportovních nerovností se ale nerozevírají pouze v českém fotbale, ale i v dalších zahraničních ligách.

Pomohl fotbalové Slavii k titulu čínský kapitál nebo nejlepší trenér? Jak se bude vzpomínat na nedávno zemřelou legendu formule 1 Nikiho Laudu? A jak se Británii podařilo minimálně o rok odložit hokejový brexit? Nejen hledáním fotbalového X faktoru se zabývá nejnovější díl sportovního pořadu Tribuna.

autoři: Vojtěch Ondráček , Martin Vait , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.