Z čeho žije česká ilustrace? „Nesmíme podcenit Instagram,“ shodují se autoři na zahájení Lustru

5. říjen 2018

„Ilustrátoři dokáží dostat na papír něco, co fotografie nedokáží zachytit. Je to něco výjimečnýho, poetickýho, dost mrazivýho a hlavně hodně vtipnýho,“ říká mi v jedné z oprýskaných místností Hybernské 4 Kateřina Papežová, spoluorganizátorka festivalu Lustr. Ilustrátorská přehlídka plná workshopů, přednášek a hlavně obrázků má letos téma Město, jeho hrdinové a umělá inteligence. Všichni tu ale řeší spíš Instagram.

„To je pozitivní stránka internetu a sociálních sítí. Můžeme naši tvorbu promovat, sdílet. Je dobré si vytvořit sice virtuální, ale prospěšnou komunitu,“ zamýšlí se Barbora Kmecová. Mladá autorka si se mnou prohlíží své barevné grafiky, ve kterých ironizuje moderní technologie a vymoženosti blízké budoucnosti. O Instagramu mluví v podstatě každý umělec a umělkyně, se kterými se na zahájení týdenního festivalu bavím. „Sociální sítě se nesmí podcenit, je to důležitá věc. Spousta lidí si tam dokáže živobytí zajistit, když si to dobře nastaví,“ doplňuje je všechny Papežová.

„Česká ilustrace už dávno není jen součástí knih, prožívá zlatý věk,“ říkají insideři

Bačák

„Objevuje se ve veškerém užitém designu, v interiérech, na obalech, ve videích i online prezentacích. Širší pole umožňuje, aby se komunita ilustrátorů rozrůstala,“ říká Věra Mezulániková z platformy Czech Illustrators, která se snaží představit současnou českou ilustrátorskou scénu. Společně s ní do studia Radia Wave dorazil i Michal Bačák, který získal cenu Czech Grand Design v nově vzniklé kategorii ilustrace.

Každý z vybraných tvůrců má ve dvou patrech dlouho zapomenuté budovy v centru Prahy svoji místnost. Běžně dvourozměrná ilustrace tak dostává nové možnosti, navíc může podle usměvavého Jakuba Mikuláštíka, který na Lustru vystavuje svoje deníkové záznamy, minimalistické růžovo-modré grafiky, pokoj na festivalu fungovat jako showroom. „Je to první prezentace mých ilustrací, skvělá zkušenost a příležitost konečně ukázat, co tak dělám po večerech,“ směje se. „Díky Lustru navíc už začínám dostávat zakázky,“ dodává vděčně.

Jsme v Česku svědky ilustrátorské renesance? Co jsou to LustrTalks? A jak se dají graficky zpracovat valašské kořeny? Poslechněte si celou reportáž Vítka Svobody.

autor: vis
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.