Z Dirty Moravy až na žižkovský přespolní běh. Don Chain vydává svou sólovou nahrávku DDD Tape

16. leden 2019

Opak Dissu Label, který měl být zpočátku jen sranda pro kámoše, se už dávno stal pojmem se silnou fanouškovskou základnou žijícím životem i mimo YouTube kanály a žižkovské obýváky. Potvrzuje to i druhá sólová nahrávka, která v rámci labelu vznikla. Tentokrát se jedná o cvičební CD milionáře z chatrče Don Chaina.

Don Chain se ze spárů svého předešlého alter ega MC Bramboráře, který pouze opěvuje sousedovu „venkovku“, vymanil už v rámci společné tvorby Opaku Dissu. DDD Tape je další krok, z ochutnavače se stává konečně pěstitel a nahrávka je vlastně takový Don Chainův „zahradníkův rok“. Kromě obdělávání a vyprávění o půdě na dirty Moravě ovšem taky konečně popisuje další z legend, které sám kolem sebe vytvořil. Mód trenéra, který nás nutí vyběhnout na antuku, ale i pirát silnic a jezdec rally Derek D. Je ovšem otázka, do jaké míry je reálným jezdcem, nebo jen poskokem v garáži, který sní o závodění na okruhu. DDD Tape je v tomto případě povedenou rychlostní zkouškou.

Právě Derek D byl prvním singlem k desce. Auto-moto klipem jej už podruhé vybavila skupina animátorů tvořící taky svérázný YouTube fenomén TV Estráda, jejichž prezentaci bylo možné vidět například na loňském PAFu a kteří se postarali o klip k virálu Fabia Trap. Navázání na TV Estráda zde dává více než smysl. Jakub Bachorík, který přijal identitu Don Chaina, je studentem ilustrace na pražské UMPRUM, tudíž část televize tvoří jeho spolužáci.

Kromě z internetu postahovaných, trapem načichlých beatů a hostovaček od Asapa Jardy nebo Young Lvíšeho se ani tentokrát nevyhneme parafrázování a odkazům na ryze české popkulturní fenomény, jako jsou Pošta pro tebe a Ester Janečková (Košta pro Tebe) nebo cvičení s Hankou Kynychovou (otvírák Aerobik). Nejpozoruhodnější featuring, a svým způsobem nejzajímavější, minimálně co do nečekanosti, je ten od DJ Venktovky, osobnosti, která obyčejně vytváří Opaku Dissu grafiku. Ve skladbě Rančo Relaxo o bájném místě odpočinku všech rapperů, která opět dokládá slangotvorný potenciál kluků z OD, ho konečně uslyšíme i křehce zazpívat, a skladba tak ideálně předěluje celý tape.

Ve jménu Opak Dissu labelu: Pro mě je trap life, že chodím každý den do fabriky

OPAK DISSU LABEL, DON CHAIN a ASAP JARDA

Rappeři ASAP Jarda z vesnice a milionář z chatrče Don Chain umí vyhmátnout nejslabší místa lokální hiphopové scény, ale taky mluvit jazykem virálních bizárů z hlubin českého internetu – od Jolandy po zuřícího Zdeňka Macuru. Domácí ghetto internetového rapu ovládl minulý rok Opak Dissu label a o vlivu kolektivu vypovídá nominace v kategorii Počin roku na hudebních cenách Vinyla. Pozice pouhých rapových bavičů je ale už nudí, jak říká dvojice z gauče svého žižkovského bytu.

Don Chain na DDD Tape nepřekonal stín domovské stáje Opaku Dissu, naopak jen přiživuje zábavný mýtus celého kolektivu a dodává mu potřebný další rozměr, podobně jako Asap Jarda se svým Dirty Jarda Tapem, který vyšel loni. Škatulka humoristů už může být poněkud vyčerpaná a i díky sólovým nahrávkám se ukáže, jestli je tu šance vymanit se z vybudované bubliny. Už teď je ale celkem jasné, že velká část fanoušků bude vždy trochu nostalgicky volat po návratu časů skladeb, jako bylo Korbelys Callin.

Don Chain – DDD Tape (Opak Dissu, 2019)

Spustit audio