Z hudebníka učitelem matematiky. Ztratili práci i peníze, přesto proměnili pandemii v šanci

15. duben 2021

Pandemie koronaviru uvrhla mnoho lidí do krize, ale některým dala také šanci začít znovu. Poslechněte si inspirativní příběhy lidí z kulturních profesí, kteří využili problematickou situaci k tomu, aby se pustili do úplně jiné práce.

„Měl jsem přislíbenou pozici v jedné kulturní redakci. Musím uznat, že tehdy to byl vysloveně dream job,“ říká bývalý markeťák a kulturní reportér Daniel Sywala, který kvůli dopadům pandemie sice přišel o práci snů, ale našel jinou zajímavou profesi, která ho živí, a dokonce i baví.

Bez práce se po uzavření divadel ocitla i většina herců a hereček. „Vlastně jsme tak trochu od všeho utekli,“ komentují situaci v březnu 2021 herci Kristýna Štarhová a Štěpán Kaminský, kteří se i se synem Kristiánem přestěhovali na okraj Prahy, kde bydlí u potoka v maringotce. Místo zkoušení a hraní v divadle rozjeli ekologické rodinné podnikání ze spadaného dřeva, které najdou v okolí.

Hudebník Josef Ťupa už víc než rok pracuje z domova

Hudebník Josef Ťupa už víc než rok pracuje z domova. Jeho violoncello stojí v obýváku a Josef na něj poslední rok hraje už jen pro radost. Stal se z něj totiž učitel v malotřídce. „Nechci říct, že se mi po divadle a hraní na violoncello nestýská – chybí mi to totiž strašně,“ hodnotí svou nečekanou kariérní proměnu a dodává. „Ale tolik peněz, kolik teď beru měsíčně, jsem v životě neviděl pohromadě.“

Umí herci navrhnout webovky? Co zažívá fotografka, když začne pracovat pro Armádu spásy jako streetworker? A jaké to je, když hudebník učí v malotřídce matematiku?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.