Z lidí se stávají konzumenti kultury a obecně se málo zpívá, myslí si člen mužáckého sboru

13. květen 2022

„Bez našich žen by to nešlo – nastrojí nás, nažehlí, starají se o nás, zaslouží si poděkování,“ říkají Martin Radkovič z pěveckého sboru Slovácký krúžek Charvatčané a František Tichý, který je členem Mužáckého sboru v Hruškách.

„Zpívat jsme začali od útlého dětství, ale i vědomé rozhodnutí ke zpěvu v dospělém věku jsme měli podobné,“ doplňují se navzájem. „U nás na vesnici se udržují tradice a k tomu zpěv patří. Už jako kluci, když jsme chodili po šlehačce, tak byla povinnost navštívené děvčici zazpívat.“

Sbory mají svůj pravidelný rytmus a termíny setkávání. „Prvně se to vždycky odzpívá, pak chvilku ještě mudrujeme. Letos slavíme 20 let výročí a ještě chystáme nahrávání nového CD,“ prozrazuje Radkovič. „My to máme opačně, nejdřív mudrujeme a pak teprve zpíváme,“ říká s úsměvem Tichý.

Hosté zavzpomínali i na jednu historku: „Kdysi ženy vždy muže vystrojily, vyšívaly kroje... a když malíř Joža Uprka zjistil, že si usnadňují práci a začínají to dělat na stroji, tak přestal malovat krojované lidi ze Slovácka.“

Ubývá nám zpěvu?

„Obecně se zpívá dneska málo a z lidí se stávají konzumenti kultury všeobecně. Každý si to naše vystoupení přijde poslechnout, případně zkritizovat účinkující, ale že by se přidalo v těch písničkách i publikum? Ze svého mládí si pamatuji, že při vystoupeních pana Severina bylo samozřejmé, že závěrečnou písničku zpíval celý sál. To už dneska není a je to škoda. My bychom byli hrozně rádi, kdyby se k nám lidi přidali,“ posteskne si Tichý.

Setkání mužáků z Podluží

Po dvou letech přestávky kvůli covidové pandemii se opět chystá Setkání mužáků z Podluží, jedno z největších setkání mužských sborů na Moravě. Letos v Charvátské Nové vsi.

„Dřív bylo každé setkání sváteční, teď jsme rádi, že jsou lidi, kteří v tom chtějí pokračovat. Zdravou rivalitu mezi sebou máme, ale moc rádi se na přehlídce setkáme, každý chce zazářit. Už před lety jsme si rozdělili, kde se setkání bude konat, letos máme přihlášených 16 sborů,“ těší se Radkovič a Tichý.

autoři: Jana Kobylinská , lop
Spustit audio

Související