Z Makedonie na Island a zpátky: Po stopách evropského punku a metalu v rodném jazyce

9. září 2020

Drtivá většina kapel na evropské scéně zpívá anglicky, přestože to není jejich mateřský jazyk. Ano, obecně platí, že kdo chce v hudbě, včetně té nezávislé, něco dokázat, musí přijmout fakt, že světově nejrozšířenější jazyk má v oslovení širší masy nezpochybnitelně největší potenciál. To ale rozhodně nemusí znamenat, že je to jediná cesta, jak nám ostatně ukáže hned několik příkladů kapel, které skvěle pracují právě se svou mateřštinou.

„Ó Reykjavík, Ó Reykjavík!“ zpívá ve své největší hitovce punková kapela Vonbrigdi z Islandu a mládež se dává do pohybu. Píše se rok 1982 a punk a hardcore jsou na vzestupu všude po světě.

Týká se to i evropského severu, včetně dosti izolovaného Islandu, kde v už v té době ale existuje hned několik mladých kapel a v podstatě všechny zpívají svým rodným jazykem. Možná i díky tomu získávají velmi rychle velkou lokální popularitu.

Výše zmíněná skladba, která se rychle stala hymnou celé nastupující generace islandských punks, se pak ostatně poprvé objevila na kompilaci Rokk í Reykjavík, jež vyšla v rámci TV dokumentu o nově vznikající scéně v hlavním městě. A podobně silnou pozici měl mateřský jazyk v rámci punku a hardcoru i v ostatních evropských zemích.

Oproti tomu u metalové scény to bylo od začátku trochu složitější. Ambice, které má absolutní většina metalových kapel mnohem větší, než je tomu u těch punkových, zapříčinila, že téměř všechny se rozhodly jít nekompromisně cestou angličtiny.

A přestože zejména v rámci východní Evropy existovalo hned několik výrazných heavymetalových spolků, jako například maďarští Pokolgép nebo ostatně i českoslovenští Vitacit, to opravdu zajímavé se na scéně odehrává až v její novodobější historii.

To nám pak dokazují třeba Thy Catafalque, navazující v mnohém právě na tradici maďarského heavy metalu, anebo další islandská kapela – světově známí a uznávaní Sólstafir.

Proč Viktora zklamala jedna z nejvýraznějších evropských metalových kapel, čím je ovlivněna punková scéna ve Skopje a jak moc může promlouvat tradiční lidová hudba do úplně jiných žánrů? O tom všem jsem se mimo jiné bavili, a jestli vás zajímá víc, poslechněte si celý díl.

PLAYLIST:

Gorilla Angreb – Astma
Stara Rzeka – Ogniste Kazania B.B.
Vonbrigdi – Ó Reykjavík
Thy Catafalque – Köd Utánam
Xaxaxa – Indie Fan
Oranssi Pazuzu – Komeetta
Sólstafir – Drýsill

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.