Za dveřma nikdo není, vzkazuje punková afterparty kapela Frau Zwei na své nové desce

20. srpen 2021

Čtveřice Frau Zwei se na lokální scéně objevuje už nějaký ten pátek, dříve jste kapelu mohli znát pod jménem Frau Frankenstein und Spüllboys. Změny v sestavě vyvrcholily minulý rok a daly vzniknout albu Za dveřma nikdo není, které si vzal pod křídla label Korobushka Records. Zpívající část projektu – Adéla a Bibi – nám tak přišli do Špíny vyložit, jak vznikalo a jak vypadají jejich koncerty. Celé povídání doplnil playlist, ve kterém se kytary nebo bicí hledaly jen těžko.

Po letech působení pod starým názvem a několikerých změnách v sestavě se kvartet nyní ustálil na Adéle a Bibim, kteří zpívají, a Edoshovi s Vojtou, kteří obstarávají beaty a instra. Společně zakotvili pod jménem Frau Zwei, odkazujícím na původní projekt a udržujícím jistou kontinuitu.

Vzhledem k tomu, že operují kdesi na trase Praha–Brno–Jihlava, může pro ně být zkoušení občas náročnější. Se vznikem desky tak napomohl i lockdown, díky kterému bylo víc času na to se potkávat.

Desítka tracků na Za dveřma nikdo není je směsicí starší i nové tvorby. I když album vyšlo na vinylu v péči Karla Jančíka z Korobushka Records s obalem od Kateřiny Rálišové, jejíž tvorbu můžete znát například z grafik pro pražský klub Underdogs', Adéla s Bibim se shodují, že hudba Frau Zwei nejlépe funguje naživo.

Potkat je můžete především na punkových akcích, na kterých se taky cítí nejlépe. „Jsme taková punková afterparty kapela,“ potvrdili ve Špíně. Tomu nahrává i měnící se situace v malých klubech. Doba, kdy si museli vozit s sebou vlastní subwoofer, už je podle nich totiž minulostí.

Kdo všechno kapelou za léta fungování prošel? Jak se Frau Zwei, jako čistě elektronické kapele, vystupuje v malých punkových klubech a naráží tam často na nějaké technické nedostatky? Proč na rozdíl od jiných podobných projektů nevolí heslovité úderné texty a dávají přednost delším výpovědím? Daří se jim dostávat se z punkové bubliny ven, nebo o to vůbec nestojí? A především: Co se stalo na Palmovce a u Elektry? Poslechněte si celou Špínu s polovinou Frau Zwei a dozvíte se vše!

autoři: Judita Císařová , Miloš Hroch , Petr Wagner , Honza Šamánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.