Za inkluzivnější hraní: Exkluzivita her nespočívá vždy jen v platformě

12. srpen 2022

Zatímco před deseti lety internetové herní komunity ovládaly konzolové války, kdy se mezi sebou mydlili fanoušci a fanynky PC, PlayStationu a Xboxu, zatímco nadšenci do Nintenda v klidu hráli svůj Mario Kart, dnes už je militantních zastánců jediné platformy minimum. Od utopie, kdy si všichni můžeme zahrát všechno, nás ale pořád ještě dělí hromada překážek.

Jarda, Šárka a Lukáš vzpomínají, kdy jim konzolová exkluzivita zkřížila cestu poprvé a jak se s ní popasovali. Zatímco Jardu přiměl ke koupi Xboxu 360 mapový balíček pro Call of Duty, Šárku rodiče pod stromečkem překvapili jinou elektronikou, než kterou si vysnila.

Titulů exkluzivních pro jedinou konzoli nicméně ubývá - a když je tam vydavatelé se zpožděním nedostanou oficiálně, existují nejrůznější emulátory simulující prostředí nedostupných platforem. Mnohdy tak jde o jediný, leč nespolehlivý způsob, jak se dostat k řadě starších titulů, kterým nebylo dopřáno v ohledu zpětné kompatibility.

Nedostatkové či staré konzole ale nejsou jedinou zábranou, která může v hraní bránit okrajovým skupinám, ale i masám. Ustoupení od donedávna automatické lokalizace v podobě českých titulků například nedávno nahněvalo tuzemské příznivce studia Ubisoft, potažmo sérií Assassin’s Creed a Far Cry.

Značné mezery má naprostá většina her i v oblasti možností přizpůsobení pro znevýhodněné hráče a hráčky. Někdy ale může být překážkou nutnost hrát na gamepadu i pro ty jedince, kteří motoricky nijak znevýhodnění nejsou, akorát vyrostli s jiným typem ovládání.

Kdy vyjde Bloodborne na PC? Proč Lukáš ještě nevyzkoušel cloudové streamování? Poslechněte si celý díl Questu o herních překážkách.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.