Za lepší film a krásnější herce! Proč fanoušci sepisují petice, které nic nezmění

31. leden 2018

Nechcete, aby Zack Snyder režíroval Batmana? Podepište petici. Chcete, aby Zack Snyder dál režíroval Batmana? Podepište petici. A co poslední Star Wars, zaslouží si vůbec postavit po bok tak skvostných děl jako Impérium vrací úder nebo Návrat Jediho? Kde je petice požadující vyřazení Posledního Jedie z kánonu? Kde to mám podškrtnout?

Jsou diváci a jsou fanoušci. Těch prvních je mnohem víc a zajímají taky víc filmové a televizní producenty, protože na vstupném zaplatí tvorbu filmů, zajistí zisk a v případě televizních seriálů je možno je dále takzvaně přeprodat reklamním společnostem. Fanoušky mají podnikatelé ve filmu a televizi taky rádi. Visí jim ve skříni tričko s grafickým motivem z filmu, pořizují si originální nosiče, místo aby kradli data na internetu. A taky se s oblibou (a zadarmo) zapojují do propagačních kampaní filmu či seriálu.

Oboustranná komunikace

Díky kamarádovi, který je velkým fanouškem Hvězdných válek, si mohl minulý rok člověk udržovat celkem solidní přehled o vývoji projektu aspoň na úrovni titulků článků a videí sdílených ve feedu na Facebooku. S internetem a sociálními sítěmi získala propagační oddělení silný nástroj, jak komunikovat přímo s potenciálními diváky a prostřednictvím virálního efektu šířit do všech stran povědomí o svém produktu. Nevím, jestli si vzpomenete ještě na detaily z Nymfomanky Larse von Triera, ale grafické motivy a fotografie plné takřka explicitních sexuálních narážek vám v paměti ulpěly určitě.

Tísnivá televizní zábava roku 2017. 10 nejlepších seriálů podle Radia Wave

10 nejlepších seriálů podle Radia Wave

Letošní výběr spojuje atmosféra procházení všudypřítomnou pustinou, při kterém si hrdinové udržují zdravý rozum díky smyslu pro humor a odvaze analyzovat, co je dostalo právě sem. Současné fázi zlatého věku televize dominují druhé a třetí sezony, feministický apel a hravost. Seřazovat od nejlepšího k nejslabšímu jsme se tentokrát neodvážili, síly jsme napnuli k udržení počtu položek abecedního výběru na deseti, skvělých seriálů je totiž pořád víc než dost.  

Tato komunikace ovšem funguje obousměrně. Fanoušci se účastní video-chat diskusí s tvůrci a občas mohou prostřednictvím internetových hlasování rozhodovat třeba o výběru varianty plakátu. Jejich emocionální angažmá roste, debatami nad svým milovaným dílem tráví dlouhé hodiny a většinou sami nejlíp dobře vědí, co je třeba. A pak přijde nějaký režisér s úžasnou odvážnou vizí, který jejich představu rozbije na kusy. Nebo si dovolí obsadit herce, co se ale vůbec nepodobá předobrazu z komiksového obrázku. Co s tím? Napíše se petice!

V jednotě je totiž síla. A petice jako nástroj občanské společnosti plní nezastupitelnou roli. Ale filmový byznys funguje jinak. Myslet si, že herec nebo i režisér může učinit rozhodnutí významně ovlivňující podobu rozdělaného nebo hotového komerčního díla, je jako myslet si, že člověk z open spaceu dostane prostor mluvit do strategie rozvoje korporátu. Anglické slovo fan (i od něj odvozený český tvar fanoušek) koneckonců vzniklo původně z výrazu fanatic.

Proč jste náš seriál zabili?

V České republice si na fanouškovské petice moc nepotrpíme. Alespoň ve vztahu k domácí tvorbě zůstáváme docela chladní. Seriály a filmy zde vznikající si zřídkakdy získají kultovní status, nemluvě o tom, že jediné formáty oslovující diváctvo setrvale a pravidelně, jsou telenovely typu Ulice a Ordinace v růžové zahradě. Pokud občas pocítí český fanoušek pnutí, které potřebuje uvolnit na internetu, týká se zpravidla oblíbeného lokálního tématu dabingu, kdy se dožaduje změny v obsazení hlasu, návratu původního dabéra apod.

televize - sledování televize - koukat na televizi

Efektivita fanouškovských peticí není z pochopitelných důvodů nijak závratná. Přesto o dílčích úspěších mluvit můžeme, především v televizi. Občas tlak veřejnosti vyjádřený peticí přesvědčí televizní stanici, že ukončila některý ze seriálů předčasně. Netflixu se to stalo se seriálem  Sense8, jeho příznivci se dočkají aspoň důstojného uzavření v podobě speciálního dvouhodinového dílu.

Urputná, ale vesměs prozatím marná naopak se zdá být fanouškovská touha navrátit k životu postavu, kterou si tvůrci dovolili nechat umřít. Nebývalou bouři na internetu způsobila doktorka Meredith Grey, když roku 2015 v seriálu Grey’s Anatomy (česky Chirurgové) odpojila od život udržujících přístrojů doktora Dereka Shepherda. Následovala smršť peticí, jejichž dikce často dalece přesahovala rámec pouhého požadavku a svědčila spíš o nezdravém ztotožňování jejich autorů s fiktivními postavami. O dalších příkladech ještě určitě uslyšíme. 

autor: Petr Pláteník
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.