Za novinkami Phoenix a Lorde musíte za hranice, vzpomínky přivezou Of Montreal a Interpol i k nám

11. červenec 2017

Nabídka českých festivalů není špatná, za některými interprety ale musíte vyrazit do zahraničí. Z aktuálních jmen jsou to například skupiny Phoenix a Arcade Fire nebo zpěvačka Lorde. Naopak Beach Fossils a TOPS k nám přijedou, ale až na podzim do klubů.

Lorde je jedna z nejvýraznějších zpěvaček současnosti. I když jí bylo teprve loni dvacet let, v popularitě i hudebních schopnostech se vyrovná svým zkušenějším kolegyním. Po šílenství, jaké vyvolala zpěvačka svým debutem, se musela na nějaký čas schovat. Na Novém Zélandu čerpala inspiraci na opuštěných místech mimo civilizaci. Neznamená to ale, že by na nové desce Melodrama přišla s odlišnými tématy, než kterým věnovala pozornost na Pure Heroine. Lorde jen zase o něco dospěla, zažila rozchod, poznala nové lidi a hlavně si určila, čemu se chce při psaní nové hudby věnovat. Získala tím pevný koncept, který promlouvá nejpříměji k její generaci. Výpověď ale dokáže díky chytlavým písním oslovit i starší nebo mladší publikum. Logicky je tak i o její vystoupení zájem.

Festivaly, kdy se českým hranicím přiblížila jen velmi vzdáleně, má už za sebou. Na podzim se ale do Evropy Lorde vrátí a v říjnu vystoupí jak v Mnichově, tak Berlíně. V září budou pokračovat po Evropě i Phoenix. Tento týden je čeká premiéra s novou deskou na německém festivalu Melt!, za dva měsíce pak dva samostatné koncerty v Mnichově a Kolíně. Lorde a Phoenix pojí na jejich aktuálním turné ještě další věc. Minimalistická, o to efektnější scéna. Zpěvačka využívá obří prosklený kvádr, ve kterém může několikrát rozehrát divadelní melodramata. Phoenix si naopak vystačí se zrcadlovou deskou, kterou mají v nakloněné poloze umístěnou za sebe. Nejenže umocňuje odraz zážitek z živého hraní a hudebníky může stavět do nekomfortní situace, zároveň dává divákovi možnost stát se díky svému odrazu součástí pódia. V kombinaci s přátelskými gesty a blízkým kontaktem s publikem mají Francouzi šanci stát se jednou z nejlepších kapel letošní sezóny.


Silnou konkurencí jim ale budou jistě i Arcade Fire, kteří se vrací s novým albem Everything Now. To vychází sice až na konci července, ale jejich turné už je v plném proudu. V průřezu tvorby nechybí ani ukázky z novinky včetně dosud nevydaných singlů. Kanadská parta už má za sebou vystoupení v Berlíně, teď se představí i rakouskému publiku na jednodenním festival Ahoi! The Full Hit Of Summer v Linzi. Společnost jim dělají Explosions In The Sky nebo krajané Timber Timbre. Ty uvidíme na podzim i v Praze (26. září v Roxy NoD).

O tři týdny dřív přijedou do Prahy poprvé Beach Fossils. Do MeetFactory přivezou novou desku Somersault. Perfektně vyváženou indie kytarovku, jeden z nejkrásnějších soundtracků letošního léta. Pohodovou desku vydali i The Drums, ti ji v Praze představí 10. září, nebo TOPS. Ty čeká prezentace nového materiálu přesně o dva měsíce později.

Své staré klenoty naopak oprašují Of Montreal a Interpol. Prvně jmenovaní připomenou 19. července v MeetFactory desáté výročí Hissing Fauna, Are You Destroyer?, bude to jejich vůbec první návštěva Česka. Interpol se pak vrací téměř přesně po dvou letech, kdy podusili zaplněný Lucerna Music Bar. Tentokrát zkusí zaplnit vedlejší Velký sál, na pomoc si k tomu vezou kompletní desku Turn On The Bright Lights, dnes už kultovní záležitost z roku 2002.

Spustit audio