Za triumfy cyklistů ze Sky se skrývá zakázaný testosteron, ukázal proces s týmovým doktorem

2. duben 2021
Tribuna

Ve sportu, a zvlášť v cyklistice, vyvolává každý velký úspěch také celou řadu kritických otázek. Dá se ve světle dopingových skandálů vítězům vůbec ještě věřit? Málokde se takové otázky probírají intenzivněji než v případě týmu Sky (v současnosti Ineos). Oheň pod kotlem ještě rozdmýchal aktuální proces s bývalým týmovým doktorem, který byl uznán vinným z objednání zakázané látky.

Jak moc výjimečný je vlastně úspěch britské stáje Sky, naznačí už letmý pohled do statistik. Zatímco do roku 2010 – tedy za více než století existence profesionální cyklistiky – nevyhráli britští jezdci jedinou třítýdenní Grand Tour (Tour, Giro a Vuelta), v posledních deseti letech dokázali zvítězit hned desetkrát včetně šesti žlutých dresů z Tour.

Takový úspěch samozřejmě nezůstal bez povšimnutí, kromě zarytých fanoušků si Sky vysloužilo také řadu odpůrců. Je úspěch Britů důkazem jejich prvotřídní práce anebo svou roli hrají i zákulisní praktiky? Napovědět může i aktuální proces s bývalým týmovým doktorem Richardem Freemanem. Ten v roce 2011 objednal zásilku s balením tzv. testogelu.

Čtěte také

Freeman byl uznán vinným z toho, že zásilka byla pro nejmenovaného závodníka. „Divoce měnil svou výpověď. Říkal, že to byl omyl. Pak se zásilku pokoušel vrátit. Byla tam i verze, že to bylo pro trenéra se zdravotními problémy. Pak ztratil laptop se zdravotními záznamy, načež se zjistilo, že ve skutečnosti vzal šroubovák a rozbil ho,“ shrnuje Vojta Jírovec.

Nejde přitom zdaleka o jediný skandál spjatý s tímto cyklistickým týmem. Problémy měl v minulosti jak Bradley Wiggins, tak jeho nástupce v roli hlavní hvězdy týmu Chris Froome. Vojta Ondráček tak vidí jasné paralely se systémem, který ve velkém před dvěma desítkami lety rozjel Lance Armstrong. Je ale realita skutečně tak temná?  

Proč je lékařská profese často velmi úzce spjata se světem silniční cyklistiky? A k čemu se závodníkům hodí testosteron? V nové Tribuně zkoumáme odvrácenou stránku úspěchu cyklistického týmu Sky.

autoři: Vojtěch Ondráček , Martin Vait , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Související