Za vodou s Ironing Ladies: Šance u žehlicího prkna

12. leden 2015

Honza Roháč a Martin Jůza provozují od prosince 2013 službu Ironing Ladies, která nabízí žehlení s dovážkou, přičemž pomáhá ženám znevýhodněným na trhu práce. S Honzou jsme si ve studiu povídali třeba o tom, proč padla volba právě na žehlení a znevýhodněné ženy nebo jak je na tom sociální podnikání v České republice.

„Ze začátku jsme nevěděli, v čem přesně chceme podnikat. Tenhle nápad přišel vyloženě z žehlení partnerských problémů, které nám přestalo dávat smysl, tak jsme si řekli, že žehlit prádlo by nebylo marné. Hledali jsme tedy ženy na žehlení a spontánně nám začaly posílat svoje příběhy, proč o tuto práci stojí. Docela nás to zarazilo a v ten moment jsme si uvědomili, že těmto ženám můžeme skrz příběh a službu reálně pomoct,“ popisuje Honza Roháč začátky celého projektu.

Kdo přesně jsou Ironing Ladies a jaké jsou jejich příběhy? Proč nechtějí Honza s Martinem provozovat charitativní projekt nebo využívat grantů a jaká je ochota dnešních mecenášů investovat do sociálního podnikání? „Ani jeden z nás si nepředstavoval, že by na tom mohl vydělat nějaké peníze. Chceme vytvořit projekt, který po nás zůstane a bude udržitelný bez grantů a dotací. Zatím zůstáváme u žehlení a naším plánem je celou věc rozšířit geograficky,“ popisuje Honza možnou budoucnost projektu Ironing Ladies.

Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Robert Candra , Martin Melichar
Spustit audio