Zábranský napsal facebookový status místo románu. Má svou nejlepší knihu teprve před sebou?

4. březen 2021
Liberatura

O Davidovi Zábranském se pořád tvrdí, že rozděluje své čtenáře na ty, kteří ho nenávidí, a ty, kteří ho milují. V aktuálním vydání Liberatury jsme vzorek společnosti zkopírovali docela věrně. Podle Hany Řičicové je na Republice hezká jen obálka, podle Jonáše to není zdaleka taková katastrofa. 

„Andrej byl otec i syn i premiér,“ píše se na krásné fialové obálce zatím posledního románu Davida Zábranského Republika. Jméno Andrej může čtenáři na první pohled asociovat českého premiéra, ale Zábranský v Republice naopak řeší bouřlivé události na Slovensku. Vraždu novináře Jána Kuciaka, podezření na vliv italské mafie i krach nedávné vlády v čele s Igorem Ficem.

Jenže by to nebyl Zábranský, aby celou situaci neobrátil hlavou dolů. Premiér Andrej Gessay působí jako nevinný prosťáček, italský mafián Vernola je vlastně docela sympaťák, zato novinářský elév Matúš Petrík vypadá jako snaživý idiot a jeho kolegové jako nade všechny povýšené naivky. „Každý, kdo je v knize morálně na výši, působí jako blbeček,“ popisuje svět Republiky Hana Řičicová.

Jonášovi se Zábranského karikování liberálů dost líbí, Hance nikoli. „Štve mě na té knize tendence za každou cenu šokovat, zkrátka pořád něco rozporovat a do něčeho rýpat, ale ne nutně s dostatečným intelektuálním backgroundem nebo s nabídkou nějaké analýzy,“ myslí si Hanka. „Souhlasím s tím, že v téhle knize chybí hlubší kritika, je to jenom posměšek,“ souhlasí Jonáš, který ale jinak Zábranského docela hájí. „Myslím si, že Zábranský dávno není ten provokatér jako dřív. Jen ještě nenašel text, který ukázal celistvě to, co chce říct.“

Stává se ze Zábranského spisovatel, který všechny štve? Umí v Česku vůbec někdo psát politické romány? Poslechněte si Liberaturu o Republice a o fenoménu jménem David Zábranský.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.