Začalo to oblakem prachu a neprostupnou mlhou. Fenriz z Darkthrone oslavil 50. narozeniny

3. prosinec 2021

Norský metalový hudebník Fenriz je známý především jako jedna polovina legendární kapely Darkthrone, která má na kontě okolo dvacítky nahrávek a v polovině devadesátek se stala jednou ze stěžejních blackmetalových skupin. Nejedná se ovšem o jeho jedinou aktivitu, a tak jsme se ve Špíně rozhodli při příležitosti jeho padesátých narozenin nahlédnout do širokého portfolia této fascinující osobnosti a zkusit zjistit, proč je tak zásadní postavou.

Fenriz, občanským jménem Leif Nagell, se narodil 28. listopadu 1971. V šestnácti letech sekl se školou a rozhodl se plně oddat hraní. Lásku k hudbě v něm prý probudila ve třech letech nahrávka Sweet Freedom od Uriah Heep, kterou mu údajně pořídili rodiče.

Současník Euronymouse nebo Varga Vikernese stál u zrodu devadesátkové vlny norského black metalu, kromě Darkthrone působil ve spoustě dalších kapel a založil i několik sólových projektů. My jsme se tentokrát Darkthrone v našem playlistu úplně vyhnuli a zaměřili se právě na „vedlejší“ projekty.

Kromě Darkthrone jsou jednou z nejčastějších asociací spojených s Fenrizem i hluboké a spletité norské lesy. Nejenže v nich tráví velké množství času a absolvoval zde i pár rozhovorů, aktivně se věnuje ekologii a jejich ochraně.

Fenriz o sobě tvrdí, že se velmi snadno znudí a proti nudě se snaží celý život bojovat. Vést vydavatelství mu vydrželo jen pár let, stejně tak DJování nebo psaní blogu. Sám ovšem dodává: „Mám extrémní postoje, ale pevně v nich nestojím – abych je mohl měnit. Jedna věc se mě ale pořád drží – a to je ochrana lesa!“ Možná i kvůli tomu se mu, i přes vlastní nevoli, podařilo dostat do zastupitelstva v rodném Kolbotnu. 

Jaké úkazy fascinovaly Fenrize od dětství a v čem mu připomínaly blackmetalové kytarové riffy? Jak to má s rozhovory? Proč je podle něj důležité chránit mokřady? Proč tráví většinu času v lese? Z jakého důvodu přestal DJovat na akcích a pod jakým jménem vystupoval? A jak vypadala jeho antikampaň do zastupitelstva a jak se na kandidátce vůbec ocitl? Poslechněte si celou fenrizovsky jubilejní Špínu ze záznamu!

 

autoři: Honza Šamánek , Petr Wagner , Judita Císařová , Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.