Začíná Euro 2020. Turnaj postrádá duch doby, z českých fotbalistů dělá turisty

11. červen 2021
Tribuna

Letošní mistrovství Evropy bude netradiční hned v několika ohledech. Pod názvem Euro 2020 se odehraje v roce 2021. O pořadatelství se podělí hned jedenáct měst v jedenácti státech. A jedním z nich je i ázerbájdžánské Baku, takže se evropský šampionát uskuteční i v Asii.

„Pokračuje to, co se děje v posledních patnácti letech, kdy začaly pořádat společně dvě země. Napřed Belgie a Nizozemsko, poté Japonsko a Jižní Korea. Tentokrát je to ale na úrovni megalopolí, kdy ten šampionát pořádá celá Evropa,“ vysvětluje aktuální trend Martin Vait. „A po dalších pěti letech nás čeká mistrovství světa ve třech státech, v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Kdy to je zase celý kontinent, a ještě daleko větší než Evropa,“ doplňuje.

Výjimečná budou i proticovidová opatření. Právě kvůli koronavirové pandemii byl šampionát přesunut z původního loňského termínu na letošek. A český výběr dokonce zvolil kvůli přísným restrikcím ve Skotsku, kde odehraje svůj první zápas na turnaji, variantu, že na své zápasy bude cestovat z Prahy.

„Dosud jsme byli zvyklí na to, že Euro je turnaj, který se hraje na neutrální půdě a porovnávají se spíš skutečné kvality než výhoda domácího prostředí. A toto Euro je dost specifické tím, že rozbíjí právě tuto turnajovou složku. Češi o tom i sami mluví, že hrají dva zápasy venku, ve Skotsku a Anglii, a má to spíše atmosféru kvalifikačního zápasu,“ poznamenává Vojta Ondráček.

V nové Tribuně se podíváme na tradiční mistrovství Evropy, které se tentokrát odehraje v netradiční čas a na netradičním místě. Jak turnaj poznamená rozprostřenost po celém kontinentu, komu hrozí kontumace a využijí Češi toho, že k zápasům budou cestovat z Prahy?

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.