Začíná supertýden stylu: V Praze proběhne Prague Fashion Week a udílení Czech Grand Design

15. březen 2017

Od 17. do 24. března bude v Praze zvýšená koncentrace novinářů, bloggerů, obchodníků a dalších profesionálů, kteří se věnují módě a designu. Kotva a další lokace hostí přehlídky jarní edice největšího českého týdne módy MBPFW. V úterý 21. března večer se navíc ve Stavovském divadle slavnostně předají prestižní ceny Czech Grand Design. Není překvapením, že v nominacích kategorie Módní designér roku je hned několik jmen z programu MBPFW. Co obě události chystají a co bude zajímavé sledovat?

Prague Fashion Week připomene minimalistickou eleganci architektury Kotvy. MBPFW se v těchto prostorách odehraje už podruhé. Na podzim se v přehlídkové molo proměnila kruhová rampa zásobovacích garáží, tentokrát to bude třetí patro budovy podle návrhu manželů Machoninových. Prostor, který bude patřit přehlídkám módních kolekcí na podzim a zimu 2017/2018, návštěvníci uvidí v čisté bílé eleganci technicistní brutalistní architektury. Fashion weeku se pod vedením Lukáše Loskota daří, s každým ročníkem se posouvá dál. Tentokrát mají organizátoři v plánu svou první přehlídkou haute couture (Ital Francesco Scognamiglio) a doprovodným programem oslovit vedle odborníků širší veřejnost. Chystá se benefiční tramvaj nebo propojení klubové noci a módní přehlídky (Odivi x Nobodylisten, Addict). Nebude chybět showroom s průřezem všemi představenými kolekcemi a řada doprovodných programů.

Mladé talenty i známá návrhářská jména na přehlídkách a konferenci #BFF17

Do Prahy na MBPFW přijede opět i český topmodel, Filip Hrivňák

Vedle mladých studentských talentů a známých a zavedených jmen, jako je Jakub Polanka, Chatty, Zuzana Kubíčková, Kateřina Geislerová nebo Laformela, se v Česku premiérově představí česko-slovenská značka Nehera. Módní dům, který navazuje na značku s prvorepublikovou tradicí, je příkladem originálního a úspěšného byznysového modelu. Příběh lokální značky, které se daří prosazovat na globálním trhu s autorskou módou, otevře nejen módní přehlídka. Vedle ní je naplánovaná diskuze v rámci konference Business Forward Forum, které se za značku zúčastní její CEO Ladislav Zdút. Vedle prosazování lokálních značek na zahraničních trzích bude ve středu 22. března tématem #BFF17 také luxus online, digitální strategie módních značek nebo styling pro nezávislá i komerční média. Mezi hosty jsou zástupci luxusních českých i zahraničních značek, novináři a další módní profesionálové.

Udržitelná móda a módní právo

Už tradičně bude součástí MBPFW i víkend udržitelné módy. Tentokrát bude Sustainable Fashion Day hostit holešovický Vnitroblock, a to v sobotu a v neděli 18. a 19. března. Na programu jsou vedle prezentací udržitelných a lokálních značek i diskuze se zástupci byznysu, včetně nejmenovaného módního řetězce, který bude obhajovat svůj přístup k udržitelnosti. Návštěvníci se mohou zapojit do řady workshopů nebo do SWAPu, tedy výměny nenošeného oblečení. Za zmínku rozhodně stojí i seminář nazvaný „Právní minimum pro rozjezd módní značky“, který na pondělí 20. března připravuje Ústav práva módního průmyslu (UPMP). Seminář je určen studentům oděvní a módní tvorby a začínajícím módním návrhářům, pro tyto zájemce je zdarma.

Liběna Rochová na vizuálu Czech Grand Design za rok 2016

Czech Grand Design: korunovace českých hvězd ve Stavovském divadle

V úterý 21. března se budou fanoušci českého designu a módy rozhodovat mezi udílením cen Czech Grand Design ve Stavovském divadle a přehlídkou jednoho z nejznámějších českých návrhářů Jakuba Polanky na Prague Fashion Weeku. V nominacích kategorie Módní designér roku na CGD se objevilo hned několik jmen, která se prezentují na aktuálním MBPFW. Pořadatelé obou událostí se shodnou na kvalitách značek jako Chatty, Zdenka Imreczeová, Zuzana Kubíčková nebo právě Jakub Polanka. Do finále módní kategorie se probojoval Miro Sabo, který se o ocenění v podobě křišťálové koruny utká s designéry Boa Design a Kateřinou Plamitzerovou. Korunovaci designérů českým křišťálem bude v přímém přenosu vysílat Česká televize. Soška je nápadem loňské grand designérky Liběny Rochové. Vedle oděvu totiž ráda experimentuje i se sklem, ze kterého vytváří objekty na pomezí šperku a sochy.

Na reportáže zachycující atmosféru a důležité události pražského týdne módy MBPFW i udílení prestižních cen Czech Grand Design se můžete těšit v příštím dílu Modeschau.

Playlist:

GetCosy – Pue Shin
Dubokaj – Moi et Toi Dub
Ida Dillan – Scorpion Kick (Paul Marmota Remix)
Siete Catorce – Metempsicosis
Synthetiq – Magnitosfera V Prostranstve
Worli – Angoscia Dance
Bean – Racer (Bleach Remix)
Bad Gyal – Smthin Like This
Dreem Trans – Boaconic
Buga – Process

 

#NEHERA #fw17 show backstage by @branislavsimoncik

Příspěvek sdílený NEHERA (@neheraofficial),Bře 9, 2017 v 6:19 PST

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.