„Žádná dovolená, u metalu se špatně relaxuje.“ Brutal Assault není jen deathmetalový skanzen

13. srpen 2018

Krev, pot, slzy i prach v očích. Ve zkratce to vystihuje atmosféru na 23. ročníku festivalu Brutal Assault, který je zasazený do areálu historické pevnosti Josefov u Jaroměře. Každoročně se sem sjíždí téměř 20 tisíc fanoušků extrémní kytarové hudby. „Pro mě je to taková etnografická studie, jako třeba na strážnických slavnostech, jenom ty kroje mají méně volánků,“ říká s úsměvem jeden fanoušek, zatímco o kousek dál pod hlavním pódiem zuří circle pit.

Brutal si přichystal žánrové přesahy: kromě zasloužilých umělců death metalu, jako jsou polští Behemoth nebo američtí Cannibal Corpse, byl uvnitř opevnění Josefova slyšet i hardcore nebo italská progrocková skupina Goblin. Kapela se proslavila hudbou k fajnšmekrovským hororům Daria Argenta, a možná trochu vyčnívala, ale vlastně to dávalo smysl – velká část účinkujících si z Argentových filmů a béčkových hororů vypůjčila estetiku. Headlineři letošního Brutalu místy připomínali pouťová představení, alespoň Ministry určitě. Mnohem zajímavější koncerty jste mohli zažít na menší stagei Oriental, kde hráli méně známí Misþyrming – démonický post-black metal z Islandu. „Není to dovolená, u metalu se špatně relaxuje,“ popisoval atmosféru na Brutalu jeden z fanoušků. Jezdí se sem totiž i objevovat nové kapely.

Pořadatelé si tolik koncertů během festivalu neužijí, ale mají svoje zážitky. „Kapela Eskhaton z Austrálie letěla do Evropy jenom kvůli Brutalu. Jeden člen se dokonce zadlužil u banky: vzal si úvěr, aby sem mohl letět,“ popisuje Radek Pavlovič z pořadatelského týmu a historka vystihuje mezinárodní renomé festivalu. „Druhému kytaristovi uletělo letadlo a kupoval si novou letenku za 1 800 dolarů. Spočítali jsme to a dohromady utratili asi 7 000 dolarů jenom proto, aby si tu zahráli.“

Co táhne fanoušky na festival Brutal Assault? Poslechněte si reportáž.

autor: Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.