Zákaz v Indii, problémy v USA, konkurence v Instagramu. Jak si vede aplikace TikTok v roce 2020?

2. září 2020

O TikToku je v posledních dnech slyšet hlavně v souvislosti s jeho možným zákazem v USA. „Indický trh už je této mobilní aplikaci pro vytváření a sdílení krátkých videí zapovězen,“ připomíná freelance influencer specialista Jakub Mařík. A jak dodává tiktokerka Anna Marie Purić, dalším možným, tentokrát konkurenčním problémem může být pro TikTok spuštění nového nástroje Reels v Instagramu. S oběma jsme v rozhovoru rozebrali mimo jiné i trendy této specifické sociální sítě.

„Aktuálně je největší udavatelkou trendů šestnáctiletá americká tanečnice Charli D'Amelio. Od té doby, co se na TikToku prosadila, tak se trend jejích tanečků, které vymyslí nebo použije z klipů nějaké písně, následně stane globálním trendem,“ říká Anna Marie Purić. Trendy jsou podle Jakuba Maříka důležitým a zároveň zajímavým aspektem TikToku, který s nimi pracuje cíleně.

Čtěte také

„TikTok má účet pro jednotlivé světové trhy, v rámci kterých trendy vypouští do komunity prostřednictvím několika vybraných tvůrců. Ti je dostanou v předstihu a díky tomu tak mají konkurenční výhodu v tom, vytvořit něco kreativního, na co budou všichni následně navazovat,“ popisuje fungování takzvaného „seedování trendů“ Mařík.

Jakým způsobem úspěšní tiktokeři vydělávají? „Na rozdíl od YouTube tu zatím lidé nejsou placeni od videa, ale dá se vydělat především přes živá vysílání, během kterých fanoušci svému oblíbenci posílají peníze,“ vysvětluje Purić. Další možností jsou spolupráce s firmami na propagaci jejich produktů. Velký reklamní potenciál TikToku už si totiž podle Maříka začínají uvědomovat i globální firmy.

Kolik vybraných tiktokerů pro udávání trendů má Evropa a jsou mezi nimi nějací Češi nebo Slováci? Podaří se Instagramu přivábit uživatele TikToku novým nástrojem Reels, jako se mu v minulosti povedlo přetáhnout uživatele Snapchatu díky Stories? A jaké podoby může mít demonstrace síly uživatelů TikToku v reálném světě? Poslechněte si celý rozhovor s Annou Marií Purić a Jakubem Maříkem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.