Zakázal jsem si fňukat a litovat se, říká kuchař Jiří Babica
Kuchař a moderátor, který po vyučení vařil v Německu a u nás se proslavil kulinářským pořadem. Coby otec dvou dětí teď vytváří internetový obsah na kanálu Babicova televize. Václav Rouček si tentokrát do Pochlap se pozval Jiřího Babicu, s kterým se bavil o rodině, emocích, bohémství i jeho legendární hlášce.
„Jídlo pro mě není to nejdůležitější,“ říká v úvodu rozhovoru Babica, který je aktuálně velmi aktivním tvůrcem na YouTube. „V pandemii jsem se začal párovat s gamerama, udělali jsme kromě videí i knihu plnou receptů, spolupráce je úžasná. Objevil jsem novou cílovku, novou generaci, pro kterou vařím a kterou bavím.“
Jiří je sám otcem dvou dospělých dětí. Jak ho vnímají? „Trochu se za mě stydí, moc se k tomu jménu nehlásí. Kluk kvůli tomu nešel na hotelovou školu, u přijímaček na něj volali moje hlášky. Jsem na to zvyklý, Babicovy dobroty měly neuvěřitelný čísla, není se co divit, že ta pozornost je. Teď už v televizi nejsem, soustředím se spíš na mladý lidi na internetu.“
Jak to má s emocemi? „Otevřenost je základ. Když člověk říká, co prožil, je to hezký, takhle vznikaj pravý kamarádský vztahy, když můžeš říct kámošům cokoli. Jednou jsem ale musel vyhledat pomoc psychiatra, pracoval jsem od rána do večera v Německu a prostě jsem nemohl spát, začal jsem se propadat, tak mi dali prášek, který beru dodneška. Taky jsem si naordinoval zákaz fňukání.“
Babicu také proslavila legendární televizní hláška. Jak vznikla a jak na ni zpětně nahlíží? „Bylo to vytržený z kontextu, řekl jsem toho mnohem víc, než ‚Když nemáte houby, nedávejte tam vůbec žádný houby‘. Zlidovělo to, ale pořád si za tím stojím. Je to jedna z nejslavnějších hlášek, co se povedly, všichni mi záviděj,“ směje se.
Jaký má vztah s rodiči? Myslí si, že je bohém? A je něco, čeho opravdu lituje? Poslechněte si nový díl Pochlap se s kuchařem a moderátorem Jiřím Babicou.
Související
-
Jiří Babica: Budu nosit camping salát v kraťasech
V dada rubrice Brambora s vejcem jsme tentokrát telefonovali Jiřímu Babicovi, který má s bramborami i vejci bohaté zkušenosti.
Více z pořadu
Mohlo by vás zajímat
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.