Zakladatel holdingu Jablotron: Uprchlíky bychom měli přijímat, zaměstnali jsme syrskou rodinu

5. leden 2017

Jak se podniká v Česku? Zvládli bychom přijmout statisíce uprchlíků? Ovlivní rekordní rozpočtový přebytek byznys? Hostem Interview Plus je zakladatel holdingu Jablotron Dalibor Dědek.

V úterý oznámil ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, že Česko loni hospodařilo s rekordním přebytkem. Rozpočet je za rok 2016 v plusu o zhruba 62 miliard korun. Co to znamená pro podnikatele?

Podle Dědka jde o dobrou zprávu pro každého občana České republiky. „Když se nedělají dluhy a naopak vzniká situace, kdy je možné je splácet, tak je to rozhodně příjemné,” říká. „Přímý vliv na podnikání to podle mě nemá. Na mě jako na podnikatele to působí důvěryhodně, když stát začíná hospodařit a nevidíte pořád jen informace o tom, že prohospodařilo víc, než se mělo. Beru to jako pozitivní signál k tomu, aby měl člověk snahu platit daně a chovat se, jak má.”


Hurá, vytvořili jsme přebytek. Tak splaťmě dluhy. Vychovala mě babička a dluh je pro mě ostuda. Dnešní trend, že si všichni berou věci na dluh, to je drancování budoucnosti. Dalibor Dědek

Pravicová opozice nebo prezident Zeman vládě vyčítají, že málo investuje. Nebylo by pro podnikání lepší, kdyby teď stát více investoval do dopravní infrastruktury? „Já bych taky rád jezdil po nových dálnicích, ale je rozdíl mezi chtít investovat a moci investovat. Já vnímám hlavní problém v tom, že dnešní legislativa, například stavební zákon, brzdí investice. Mechanismus investic není tak jednoduchý. Považuji za důležité v těch příštích letech zapracovat na tom, aby se tyhle věci mohly skutečně pohnout kupředu,” odpovídá podnikatel.

Tady máš příležitost

V roce 2015 řekl Děděk pro server Neovlivní, že „200 nebo 300 tisíc uprchlíků by s Českem nezamávalo” a myslí si to pořád. „Podívejte se, kolik nám chybí pracovních sil. Potíž je v tom, že Evropská unie nemá jednoznačný systém, kterým by se přijímání uprchlíků řídilo. Jestli Češi v něčem vynikají, tak jsou to krizové situace. Češi si dokážou poradit, to je asi ta největší devíza, kterou máme,” myslí si.


Andrej Babiš udělal spoustu dobrých věcí. Že vicepremiér vlastní média a obrovský holding mi rozhodně nevadí. Lidé, kteří v životě něco dokázali by neměli být vyčleněni z podílení se na řízení tohoto státu. Dalibor Dědek

„Myslím si, že by stačilo pět základních pravidel, na základě kterých by se řeklo, že Česká republika přijímá uprchlíky za těchto podmínek, takto se bude uprchlík chovat, takto bude identifikován. Jestli chceš splnit tyto podmínky, tady máš příležitost. Porušíš-li pravidla, cestuješ zpátky.”

Podle svých slov by ale neotevřel stavidla a nepřijímal každého. „Vyzkoušel jsem si to v malém. Oslovili jsme azylová zařízení v České republice s tím, že přijímeme uprchlíky do Jablotronu. Byl ohromný problém s impotencí celého toho systému. Nakonec jsem sehnal odvážné lidi v konkrétním azylovém zařízení, kteří nám doporučili syrskou rodinu, se kterou mám velmi pozitivní zkušenost. Pracují u nás už téměř rok, děti chodí do školy, pán už komunikuje velmi dobře česky,” vypráví Dědek.

Poslechněte si celé Interview Plus s podnikatelem Daliborem Dědkem.

autoři: Michael Rozsypal , vis
Spustit audio