Zákon vrzající židle. Když uslyšíš Jersey club, musíš začít tančit!

V subžánrovém speciálu jsme se podívali za zvukem z New Jersey a Baltimoru, který se v posledních měsících čím dál víc dere na rapovou scénu – od zásadních DJ jmen až po současný hit I Just Wanna Rock.

Náš první letošní speciál o subžánrech rapové scény nás zavedl za rytmy taneční hudby, která má kořeny v klubové kultuře New Jersey a je známá převážně díky svému zvuku vrzající židle a rychlému kopáku. Jersey club začal aktivně vrzat kolem roku 2000 ve městě Newark a od té doby ho první pionýři coby producenti a DJs začali šířit do sousedních měst – převážně do přístavního města Baltimore a Chicaga.

V našich končinách se mu dodnes dostává pozornosti převážně díky DJ komunitě z elektronické hudební scény. Slovenský producent FVLCRVM, se kterým jsme probrali jak zásadní historická jména Jersey club scény, tak současné umělce, se v těchto vodách motá posledních osm let. Tomu, jaký vliv má Jersey club na rapovou scénu, jsme se aktivněji věnovali v druhé půli našeho pořadu. Kam se to dál vyvine, zůstává ve hvězdách...

Které Jersey club umělce doporučuje producent FVLCRVM? Jaké rapové hlavy naskočili na zvuk z Newarku? A koho našel spát ASAP Rocky v autě? To vše a ještě víc ve Scéně s Opakem Dissu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.