Zaměstnávejte matky s malými dětmi. Nikdo neumí lépe hospodařit s časem

16. únor 2022

Do konverzačního dílu Houpaček pozvala Martina Poliaková socioložku a matku dvouleté Ely Janu a manažera Miloše, otce pětileté Karolínky a tříletého Jonáše, aby se bavili o receptech na slaďování rodiny, práce a osobního života rodičů malých dětí. Jak se podle nich mění přístup zaměstnavatelů k požadavkům rodičů? Vychází jim vstříc? A co vlastně potřebují?

Miloš využívá možnosti být v případě potřeby s dětmi a věnovat se jim na 100 %. Svou práci dodělává jindy –⁠ večer nebo si přivstane. „Musím přiznat, že mám vážně skvělého zaměstnavatele, který podporuje genderovou rovnoprávnost, flexibilitu práce a osobní volno. Po narození každého dítěte jsem měl k dispozici 10 dnů otcovské dovolené, která nám umožnila vytvořit super základ pro první týdny a měsíce fungování v rodině,“ vypočítává některé z benefitů.

Ty už ale zároveň považuje za poměrně běžné a pociťuje změnu, kterou s sebou přineslo období covidové pandemie a častější práce z domova. Ta mu jako otci přinesla možnost být více přítomný v životech svých dětí.

Čtěte také

Socioložka Jana popisuje, jak může přítomnost matky s malým dítětem v pracovním kolektivu změnit dynamiku vzájemných vztahů. Samozřejmě, kolektiv se musí přizpůsobit zvláštním, zejména časovým potřebám matky, které se proměňují, na druhou stranu ale dostává motivované kolegyně, které umí velmi efektivně pracovat s časem.

„Neznám nikoho, kdo by uměl lépe hospodařit s časem. Takže prosím, zaměstnávejte matky s malými dětmi,“ dodává Jana s tím, že pro ni byla možnost odskočit si od malého dítěte na rodičovské do práce a soustředěně se věnovat jedné činnosti bez rušení významnou psychickou vzpruhou.

Mají Miloš s Janou nějaký volný čas pouze pro sebe? Jak slaďují pracovní kalendáře se svými partnery? A kdo hlídá velikost bot nebo jestli je lednička plná? To vše v nových Houpačkách. 

autor: Martina Poliaková
Spustit audio

Související