Zaostřeno na ostřelovačské hry: Sniper Elite 5 nabízí svobodu i uspokojivý smrtící rentgen

3. červen 2022

Lukáš s Jardou ve hrách rádi odstřelují – sice si to mnohdy nejvíc užívají v titulech, kde role snipera není tou primární, ale i přesto se v dnešní epizodě zaměřili hlavně na jeden konkrétní: Sniper Elite 5. Kam standardní formulku série posouvá otevřený svět a jaké další ostřelovačské hry se vyplatí držet v puškohledu?

Sniper Elite se jako všechny ostatní hlavní díly série opět drží v dobových mezích druhé světové války, kde své publikum vedle likvidace cílů vysílá i na průzkumné a špionážní mise. Nakolik jde o realistickou simulaci, nebo naopak arkádu, si hráči a hráčky mohou relativně volně přizpůsobit, ať už jde o nutnost sledovat poryvy větru, brát v úvahu balistickou křivku či se strefovat jen a pouze do lebky. Vedle novinky v podobě rozlehlých otevřených lokací nabízí také oživení v podobě invaze konkurenčního hráče v roli druhého snipera. Pustit se do ní ale můžete i v kooperaci a namísto vzájemného lovení se raději podporovat.

Úlohu snipera nebo alespoň ostřelovačské pušky nabízí celá řada her od tahového XCOMu nebo akčního Far Cry přes netradiční multiplayerovou SpyParty až po jiné specializované značky, kupříkladu koexistující série Sniper Ghost Warrior polského studia CI Games. Oproti recenzovanému Sniper Elite se ale už léta nepyšní nijak pěknou grafikou, komerčně není příliš úspěšná a poslední plnohodnotný díl od vřelého přijetí brzdilo jak velké množství chyb nebo nezvládnutý otevřený svět, tak i přítomnost mikrotransakcí.

Kdo se skrývá ve zvonici a jaké speciální ocenění se ve Sniper Elite 5 pojí s Hitlerem? Poslechněte si celý díl Questu se snipery v hledáčku.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.