Zápalná dračice, ambasadorka UNICEF nebo rapový boy band? Novinkám vévodí Noga Erez, Sofia Carson a Brockhampton

31. březen 2021
Topinky

V aktuálním souboji kadencí se utkaly samé těžké váhy: fenomenální izraelská zpěvačka/rapperka Noga Erez, americký kolektiv Brockhamton a kanadský undergroundový klasik Cadence Weapon. Ve všech případech byly nicméně použity legální zbraně: vytříbený styl, ostrovtip a pronikavý message. Pařížská šestice L'Impératrice nám nicméně dokazuje, že hematom může vzniknout i při poslechu space disca. Keep Moving!

Noga Erez – Fire Kites

Credits: Noga Erez, Ori Rousso
Label: City Slang
Album: KIDS

Moc lepších a chytřejších popových/rapových alb, než je deska Kids izraelské zpěvačky a rapperky Nogy Erez, letos zaručeně neuslyšíte. Energie, nuancovanost, vtip, sonický punch přímo na solar  ̶  takhle by se dala charakterizovat drtivá většina jejích tracků, na nichž Erez zní jako chybějící článek mezi Gorillaz, M.I.A. a Billie Eillish. Na Wavu si od ní už nějaký čas hrajeme průlomový singl End of the Road a tento týden k němu přidáváme ještě skladbu Fire Kites. Na tracku, ve kterém nám zpěvačka strhujícím způsobem přibližuje specifickou blízkovýchodní zkušenost, s Nogou Erez opět spolupracoval její životní i umělecký partner Ori Rousso.

 

Jungle – Keep Moving

Credits: Joshua Lloyd-Watson, Thomas McFarland, Lydia Kitto
Label: Caiola
Album: Loving In Stereo

Josh Lloyd a Tom McFarland roky produkovali hudbu pro druhé muzikanty, pak se ale rozhodli rozjet vlastní kariéru pod jménem Jungle. V letech 2014 a 2018 vydali dvě studiové desky, další přichystali na letošní srpen – Loving In Stereo uvozuje singl Keep Moving. Skladba má i skvělé taneční video natočené na jeden záběr se stejnou partou tanečníků známých ze starších klipů. Režie se ujal jako obyčejně Josh Lloyd, polovina Jungle. Na téhle desce chceme být mnohem syrovější, otevřenější a zábavnější, protože taková muzika má být, prohlašují v tiskové zprávě k singlu.

 

Sofia Carson – Fools Gold

Credits: Jakob Rabitsch, Jeff Jones, Mikkel Eriksen, Tor Hermansen
Label: Hollywood Records
Album: Fools Gold single

Americká zpěvačka, herečka, aktivistka a ambasadorka Latin Grammy Awards (a nejnověji i UNICEF) Sofia Carson už pár let vystupuje ze stínu Disney Channelu a pokouší se útočit na čela hitparád. Její nejnovější singl Fool’s Gold produkovalo elitní duo Stargate (Rihanna, Beyoncé) a dominuje mu pulsující basa a pop-funkový sound. Sofia tímto trackem zbrojí na svou dosud nejnáročnější sezonu: čeká ji role v ambiciózní romanci Purple Hearts, ke které zároveň složí i soundtrack.

 

Brockhampton – Buzzcut ft. Danny Brown

Credits: Ian Simpson, Imondre Goss, Daniel Dewan Sewell, Russell Boring, Romil Hemnani, Jabari Manwarring, Jared Scharff, Jeremy Ruzumna, Joseph Karnes, Stephen Feigenbaum, Vasant Sundaresan
Label: Question Everything / RCA Records
Album: Roadrunner: New Light, New Machine

Americký rapový kolektiv Brockhampton se poslední měsíce odmlčel – loňský rok byl první, kdy nevydali žádný dlouhohrající projekt. A to i přesto, že díky singlu Sugar z alba Ginger slavili žebříčkové úspěchy po celém světě. Mlčení nicméně končí, 9. dubna Brockhampton vydají nové album Roadrunner: New Light, New Machine, na které upozorňují singlem Buzzcut. V něm hostuje Danny Brown, který do chemie početného kolektivu rapperů z Texasu skvěle zapadl.

 

Ed Dowie – Number Eight Wire

Credits: Edward Dowie
Label: Needle Mythology
Album: The Obvious I

Zpěvák, skladatel a producent Ed Dowie se už od poloviny devadesátých let potloukal v britském undergroundu  ̶  stál za neúspěšnou kapelou Brothers In Sound a komponoval hudbu pro krátké filmy nebo divadelní hry. Teprve po přechodu na sólovou dráhu v roce 2017 se o něm začalo mluvit víc. A s aktuální druhou sólovkou The Obvious I už možná skutečně prorazí do širšího povědomí: delikátní synthpopové balady, nostalgické melodie a stopové množství britského humoru jsou totiž ingredience, které míchá dohromady s pozoruhodnou zručností. My si do rotace vybíráme skladbu Number Eight Wire, k poslechu ale doporučujeme celou desku The Obvious I.

 

Cadence Weapon – Eye To Eye

Credits: Roland Pemberton, Graeme Barrett
Label: eOne Music
Album: Parallel World

Kanadský rapper Cadence Weapon patří už patnáct let mezi hvězdy alternativního rapu a na konci letošního dubna vydává své páté studiové album Parallel World. Ohlašuje ho skladba Eye To Eye, kterou inspirovala příhoda z newyorského Central Parku, kde loni bělošská žena zavolala policii na Afroameričana, který zde pozoroval ptáky. Jako osoba černé barvy pleti v Severní Americe se často cítíš, jako kdybys byl vinen, dokud neprokážeš nevinnu, říká k tématu skladby Cadence Weapon, který na novém albu spolupracoval třeba s Jimmy Edgarem, Backxwash nebo Manga Saint Hilare.

L'Impératrice – Hématome

Credits: Fils Letang, Renaud Letang, Neal Pogue
Label: Microqlima
Album: Tako Tsubo

Pařížský sextet L'Impératrice (v překladu „císařovna“) založil v roce 2012 hudební kritik Charles de Boisseguin, který se tehdy rozhodl, že už nebude hodnotit tvorbu jiných, dokud nezkusí tvořit hudbu sám. Inspirace ze sedmdesátkového space disca a downtempo synthpopu teď kolektiv pro svůj majestátní zvuk zúročil na druhé studiové desce Tako Tsubo, na které průběžně pracovali šest let. Poslední singl Hématome, který předznamenával její vydání 26. března, doputoval do naší rotace a nechybí k němu ani pochmurně psychedelický animovaný videoklip.

 

Audrey Mika – Chivalry

Credits: Audrey Mika, Midi Jones, Ashley Leone, Amisha Mallick Sarkar
Label: RCA Records
Album: Chivalry single

Americká zpěvačka a youtubová senzace Audrey Mika svými vokálními schopnostmi a talentem připomíná Arianu Grande. I proto bývá v poslední době označována za další vycházející popovou hvězdu. S chytlavým prvním singlem letošního roku Excuses zaznamenala úspěch v žebříčkových playlistech včetně 10 Cool New Pop Songs magazínu Billboard. Na novince Chivalry teď za ozvuku trapových kopáků a R&B vokálů oslavuje emancipovanost, nezávislost, ale i zranitelnost. Chivalry je o tom být silnou a nezávislou ženou, která dokáže cokoliv sama. Na konci dne ale chce být jemná a zranitelná s někým, koho miluje, říká k tracku teprve dvacetiletá kalifornská rodačka.

 

Nasadí dvojice Aleš–Filip do rotace také něco od slovenského dua Noga–Skrúcaný? Zapadne Filip do kolektivu Wavu, nebo to celé byl apríl? A jaká má muzika vlastně být? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý–Černý a všechno se dozvíte.

autoři: Aleš Stuchlý , Filip Černý , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.