Zapomněli jsme, že existujete. Stadiónový crust, punkové hodnoty a rapování v lesích

2. září 2022

Špínu po více než čtvrt roce opět zasáhl příval zahraničních novinek a zas jsme si zběsile zažonglovali s celou paletou žánrů a nahlédli do různých zákoutí garáží i studií. Vedle legendárních kapel, které se přihlásily o slovo s překvapivými nahrávkami, se nám podařilo kousnout i do rozpačitého jablíčka vyprodukovaného all star panelem. A nevěnovali jsme se pouze velkým jménům, největší ohlas ve studiu nakonec sklidili především debutanti.

Ve Špíně shrnující zajímavé novinky z uplynulého čtvrt roku se tentokrát praly dva přístupy. Dát prostor návratům velkých jmen, nebo spíš tahat na světlo obskurnosti, které Petr, Judita a Šaman našli při bloudění po internetu? Nakonec jsme zvládli obojí, ale začali jsme v tradičním duchu. Zazněla totiž pocta Amebix z nového EP švédské legendy takzvaného stadionového crustu Wolfbrigade. Ti se ve třech nových skladbách vrátili ke kořenům ve všech možných směrech – od zvuku až po výběr labelů, kde EP vyšlo.

S novou deskou se vrátili i berlínští Nadja, kteří tentokrát do svých dlouhých doomových kompozic přidali i vokály. Svůj hlas jim propůjčili například Dylan Walker z Full of Hell nebo Alan Dubin z Khanate. Mírnou rozpačitost v nás vyvolal roztěkaný pompézní singl od Off!, ale s finálním verdiktem ohledně jejich aktuální formy si radši počkáme na celou desku.

Velké nadšení ve studiu naopak způsobili Gripe z Chile. Jejich kazeta u labelu Junko records má sice jen čtyři tracky, ale obrovský hitový potenciál okořeněný neskrývaným frackovstvím. Ostatně, kazeta se jmenuje Déjame solo (Nech mě na pokoji). Zdravou porci frackovství jsme našli i u Bar Italia z Londýna. Ti sice hrají docela klidný indie rock, ze kterého ale vylézá nervozita a neučesanost a ne náhodou evokuje zvuk Deana Blunta a jeho projektů. Ocenili jsme také nové synthpopové album od Rosa Anschütz z Rakouska, které nám hodně připomínalo Boy Harsher, ale s jasnou evropskou stopou, která je mnohem skoupější na patos.

Jsou japonští Sigh hudební vtip, nebo to myslí vážně? Žije mezi americkými undergroundovými rappery pořád ještě odkaz Lil Peepa? Vymaní se Poison Ruin ze škatulky dungeon synth punk? A jak zní další berlínská kapela s australským zvukem? Pusťte si celý díl Špíny.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.