Zásadový samotář Forest Swords

12. srpen 2013

V roce 2010 vydal debutové EP Dagger Paths a sklidil úspěch u zásadních serverů FACT Magazine, Pitchfork , NME nebo Guardian. Místo toho, aby Matthew Barnes a jeho sólo projekt Forest Swords nastoupil do kolovrátku hudebního průmyslu a nabízel lačnému publiku po celém světě svůj mix zreverbovaných hauntologických kytarových melodií a dubových rytmů, na tři roky se odmlčel. Letos přichází s první dlouhohrající deskou Engravings, která je Deskou tohoto týdne.

Liverpoolský producent Matthew Barnes aka Forest Swords zní, jako když po noci strávené v tanečním klubu bloumáte domů lesem v doprovodu Williama Blakea z filmu Dead Man. A stejně jako Mrtvý muž i Barnes je těžký samotář. Možná i proto zní jeho debut Dagger Paths (Olde English Spelling Bee, 2010), kombinující hypnotické kytarové linky s pomalými beaty a samply, tak originálně.

„Když jsem byl v pubertě, poslouchal jsem kapely jako Bikini Kill, Huggy Bear nebo Fugazi. To byli všechno umělci, co hrdě tvrdili – nikoho dalšího kolem sebe nepotřebuješ. Když máš vizi a chceš dělat hudbu nebo cokoli jiného, můžeš. Nic tě nezastavuje.“ Vizi svých oblíbených kapel sleduje Barnes tak důsledně, že si hudbu nejen sám produkuje a mixuje, ale také tvoří obaly svých desek i lehce zneklidňující videoklipy ze starých filmů, které ještě více zdůrazňují fakt, že hudba Forest Swords vyčnívá ze současné elektronické produkce.
Celý profil najdete v naší Databázi interpretů.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.