Žatecká radnice s ŘSD se nemohou shodnout, jak přestavět nebezpečnou křižovatku na okraji města

23. leden 2019

Obtížná a nebezpečná křižovatka ztěžuje jízdu řidičům na okraji Žatce. Místo je nepřehledné a auta na něm jezdí velkou rychlostí. Město chce nechat křižovatku přestavět na kruhový objezd, který by byl bezpečnější. Ředitelství silnic a dálnic ji chce jen rozšířit a vybudovat na ní odbočovací pruh.

Na jižním okraji Žatce je rušná křižovatka. Stýká se na ní hlavní silniční tah Plzeň – Žatec – Most a frekventovaná Husova ulice, což je jedna z nejvytíženějších ulic v Žatci. Místem každý den projedou tisíce vozidel.

Křižovatka je ale dost nebezpečná. Už několik let se hovoří se o nutnosti její přestavby.

„Jezdím tudy velmi často, téměř každý den. Zespoda jsou auta rozjetá, jsou špatně vidět, je tam táhlá zatáčka, auta je různě objíždějí, tady nahoře chybí odbočovací pruh. Ještě horší situace je při mlze nebo jiné snížené viditelnosti,“ komentuje situaci Hynek Dlouhý, jeden z řidičů, kteří tudy pravidelně jezdí.

Vedení Žatce a ŘSD se nemohou shodnout na budoucí podobě křižovatky

Budoucí podoba křižovatky není dosud jasná. Město Žatec prosazuje výstavbu kruhového objezdu, Ředitelství silnic a dálnic má připraveno jiné řešení.

„V územním plánu má město Žatec dlouhodobě okružní křižovatku. Ředitelství silnic navrhuje téčkovou křižovatku, nikoliv okružní. Město Žatec s tím zásadně a důrazně nesouhlasí,“ říká starostka Žatce Zdeňka Hamousová z hnutí ANO.

Ředitelství silnic a dálnic navrhuje křižovatku rozšířit a vybudovat na ní nový odbočovací pruh. Toto řešení je v souladu s bezpečnostní inspekcí, kterou v roce 2016 schválili odborníci z ČVUT.

„Tento návrh představitelé města odmítli s tím, že mají v územním plánu okružní křižovatku. Nelze připustit, abychom jako organizace investovali do rozvoje území měst a obcí. Kruhovou křižovatku je možné realizovat jen v případě finanční spoluúčasti. Ale i tuto spoluúčast představitelé města odmítli,“ vysvětluje Jan Rýdl, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic.

Křižovatka v současném stavu se občas stává dějištěm vážných nehod. Naposledy loni v prosinci tam tragicky zahynula mladá řidička.

Záměr vybudovat kruhový objezd podpořila i policie, město se chce s žádostí o pomoc obrátit i na krajský úřad.

autor: Libor Želinský
Spustit audio

Související