Zatímco u nás řádí spam, Twitter vám zaneřádí timeline cizími tweety

26. srpen 2014

V pondělí byla rozeslána další várka spamu, který se tváří jako e-mail od exekutora s výzvou k zaplacení exekuce. Ve skutečnosti zpráva obsahuje soubor s trojským koněm, který může ukrást přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví. Exekutorská komora varuje, že exekuční příkaz nikdy nechodí e-mailem. Přílohy v takových zprávách neotvírejte.

Twitter vám zaneřádí timeline cizími tweety
Twitter potvrdil, že od nynějška se na zdech uživatelů mohou objevit tweety z účtů, které nesledují. Za normálních okolností byste měli vidět jen obsah profilů, které sledujete, a jejich retweety. První zprávy o této funkci se objevily zhruba před týdnem, zdálo se ale, že jde jen o testování. Teď ale Twitter aktualizoval sekci s nápovědou. V ní se píše, že pokud Twitter najde účet, který by pro vás mohl být zajímavý, nebo nějaký tweet, který je populární mezi vašimi kontakty, může vám ho zobrazit na zdi. Cílem prý je zvýšení relevance obsahu, který na Twitteru vidíte, a tím i zvýšení zapojení uživatelů.

Na to navazuje i druhá změna – uvidíte na zdi také tweety, které vámi sledované účty označily jako oblíbené. Společnost tak velkolepě přehlíží, k čemu uživatelé funkci oblíbených tweetů používali. Doteď byly oblíbené tweety spíše osobní komunikací mezi dvěma uživateli a možností, jak si pro sebe označit zajímavý obsah. Teď z nich jsou retweety, což nedává velký smysl, protože takovou funkci už tu máme.

Nepřekvapí, že reakce uživatelů jsou negativní. Jedinou možností, jak funkci obejít, je použití aplikací třetích stran. To bude ale platit jen do té doby, než Twitter aktualizuje své API, tedy rozhraní, odkud tyto aplikace berou data. Twitter je tak zase o krok blíže Facebooku a riskuje tak pověst sociální sítě, kde obsah patří lidem.

Virtuální gulag
Ústav pro studium totalitních režimů ve spolupráci se sdružením Gulag spustil virtuální lágr. 3D vizualizace vznikla jako kompilát z dochovaných materiálů o pracovních táborech. Panoráma pracovního tábora Lágr u Mrtvé trati s 3D náhledy artefaktů si můžete projít na www.gulag.cz.

autor: Blanka Mikulášková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.