Záznam koncertu The Cure jako očistná, temně rocková lázeň i karneval intimních příběhů

12. červenec 2020

Předloni oslavil Robert Smith a jeho družina 40 let fungování na scéně, loni vstoupili do Rock’n'rollové síně slávy, odehráli strhující koncert na festivalu Colours Of Ostrava a uvedli do kin filmový záznam unikátního vystoupení v londýnském Hyde Parku, ve kterém shrnuli svou bohatou kariéru. V blízké budoucnosti navíc kvinteto chystá vydat nové album. Zkrátka, britská temně rocková ikona žije činorodým životem.

U zrodu The Cure stál v roce 1978 Robert Smith a spolu s ním spolužáci Michael Dempsey a Lol Tolhurst. Během více než čtyřicetileté existence kapely docházelo k četným personálním obměnám, kdy musíme zmínit důležitou roli bývalého kytaristy Porla Thompsona a současných dlouholetých členů pětice, basáka Simona Gallupa i klávesáka Rogera O'Donnella. Jediným stálým členem pětice je ale zpěvák, kytarista a autor většiny materiálu kapely, Robert Smith.

The Cure se stali jednou z kapel, která má i po dekádách fungování zásadní vliv na hudební dění. Vztek punku dokázala v první polovině 80. let potáhnout gotickou temnotou, aby se pak v devadesátých letech stala, už jako hvězda první velikosti, univerzální rockovou ikonou s haldou hitů, včetně roztoužené, pozitivní písničky Friday, I’m in Love, kterou zná každý fanoušek nejen rockové muziky.

The Cure byli a jsou vzory pro spoustu kapel, na svém kontě mají 13 řadových desek a odehráno více než 1400 koncertů po celém světě. Jen v České republice se skupina zastavila zahrát celkem sedmkrát. My se ale soustředíme na jiný jejich festivalový set, který Robert Smith se spoluhráči odehráli v Dánsku na jednom z největších hudebních festivalů vůbec – Roskilde.

V roce 1971 ho založili dva středoškoláci Mogens Sandfær a Jesper Switzer a dnes se jedná po britském Glastonbury o druhý nejstarší hudební festival na světě. V posledních letech se ho pravidelně zúčastňuje 130 tisíc návštěvníků, včetně armády více než 20 tisíc dobrovolníků, novinářů a samotných vystupujících. Až do loňského roku se organizátoři pyšnili faktem, že nevynechali jediný ročník. Jenže koronavirová pandemie způsobila, že letošní jubilejní 50. ročník musel být odložen na příští rok. Snad se bude moci odehrát o rok později s veškerou pompou, kterou si zaslouží.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio