Zdravé je dýchat pomalu a pravidelně, říkají autorky designové antistresové pomůcky Breathing Friend

12. říjen 2018

Nádech, výdech. Breathing Friend, interně nazývaný dýchátko, působí sice jen jako malá silikonová fazolka, může vám ale i dost pomoci. Mechanismus uvnitř šedého kamaráda se v pravidelném rytmu roztahuje a stahuje a vystresovaný člověk s friendem v dlani si s ním proto může zklidnit dech. Vyvíjí ho dvě kamarádky a absolventky průmyslového designu na FA ČVUT Kateřina Pražáková a Anna Kutíková. Kdy přijde kapesní odbourávač stresu na trh?

„Je to trošku podobné, jako když cítíte, jak dýchá kočka, jak se jí nafukuje bříško. Udává vám frekvenci dechu, kterou se snažíte napodobit,“ vysvětluje Kateřina Pražáková, která kamaráda drží v ruce. „Cítíte, jak to dýchá. Nemusí ti nic říkat, žádný nádech a výdech, ale jen to cítíš. Když jsi ve stresu, tak rychle dýcháš, nahrne se ti krev do svalů a tak. Pravidelným dýcháním se uklidníš,“ popisuje Anna Kutíková pomůcku, která má v sobě přednastavené tři rychlosti. Když vystresovanému člověku nebudou vyhovovat, může si je upravit v mobilní aplikaci.

Dívky přišly s nápadem v roce 2014, v období Kateřininy diplomové práce. „Netušila, co to bude, což ji hodně stresovalo. Tak si řekla, že si vymyslí něco pro sebe,“ popisuje její kamarádka. Při vývoji a rozhovorech s terapeuty zjistily, že jednou z cest, jak si pomoci od stresu, je právě pomalý dech. „Nejdůležitější je dýchat pravidelně. Spousta z nás asi zná situaci, kdy koukají do monitoru a pak si uvědomí, že se posledních pár vteřin nenadechli. To jsou špatné návyky, které bychom měli odbourávat. Dech taky nezabere ve vteřině, musí se trénovat,“ říká ve studiu Kateřina. Obě dívky můžete vidět v sobotu mluvit na TEDxYouth@Prague 2018 v centru Pražská křižovatka.

Kdy by se mohla pomůcka dostat na trh? Jak na ni lidé reagují? A jak probíhá vývoj designového dýchátka? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: vis
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.