Zdrcující případ Valijevové je poslední kapka. Krasobruslení potřebuje zásadní změny

25. únor 2022
Tribuna

Šok, lítost, zhnusení nad stavem vrcholového sportu – tyto a spoustu dalších emocí vyvolala nešťastná jízda patnáctileté ruské krasobruslařky Kamily Valijevové, která se protrápila volnou jízdou jenom pár dní poté, co jako první žena v historii skočila dva čtverné skoky, jenže krátce nato se u ní objevil dopingový nález. Celý případ a krásu i hrůzu jednoho z nejnádhernějších sportů na planetě rozebírá nová Tribuna s novinářkou a bývalou krasobruslařkou Hanou Kuncovou.

Patnáctiletá dívka si sama od sebe nevezme dopingovou látku, tomu prostě nevěřím. Myslím, že jde o velmi pragmatické rozhodnutí lidí kolem ní, soudí Kuncová. Tomuto týmu velí trenérka Eteri Tutberidzeová, která kromě toho vytváří i šílené tréninkové praktiky. Obsahují obrovský tlak na to, aby měly holky extrémní dietní, ale i pitný režim. Respektive nepitný, protože jsou často dehydrované a berou spoustu podpůrných prostředků pro to, aby se jim zpomalila puberta. Tento celý proces je má udržet v dětském těle, které nemá prsa, nemá zadek a do vzduchu se může nést a dělat si v něm daleko těžší věci. Díky tomu jsou pak mladé krasobruslařky schopné dělat i čtverné skoky.

Důraz na sportovní stránku, který krasobruslařský svět vytváří, je na jednu stranu pochopitelný. Sport má za sebou roky skandálů a debat o tom, že rozhodčí nejsou dostatečně objektivní, a výkony by se nevyhodnocovaly na základě jasně měřitelných kritérií. Za následek to ale podle novinářky a bývalé krasobruslařky má i to, že se sport z estetického pohledu nevyvíjí.

Rozpor v krasobruslařském světě se tedy momentálně nevyhnutelně kloní na stranu čím dál vyšší výkonnosti. A je otázka, jak lze s tímto vývojem bojovat. Strašně bych doufala, že v nejlepším z možných světů by tohle mohla být poslední kapka a kolektivně bychom si řekli, že už nechceme přihlížet zneužívání malých dětí – a teď to slovo používám ve smyslu, že jsou zneužívány k vlastnímu zájmu, věří Kuncová.

Je možné posouvat hranice ženských výkonů v krasobruslení i bez extrémních podmínek? Jaké změny může krasobruslení provést, aby to stále ještě bylo primárně sportovní a ne umělecké klání? I o tom je nová Tribuna na Radiu Wave s novinářkou a bývalou krasobruslařkou Hanou Kuncovou.

autoři: Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček , Martin Vait
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.