Že rap není pro holky? Ať si trhnou nohou! Hiphopová scéna na Černém Mostě se rozrůstá

21. červenec 2014

Na pražském sídlišti Černý Most, kde za poslední dobu vznikly už minimálně dvě talentované hiphopové skupiny, se rapová scéna potkává ve volnočasovém centru Plechárna vzniklém v bývalé sídlištní kotelně. Pod vedením Martina Tvrdého aka Bourka aka Bonuse tu rapují, zpívají, nahrávají a navzájem se dissují teenage rappeři – a teď i rapperky. Reportáž z Plechárny doporučujeme pustit ve zvukové verzi.

Olina a Sabina právě nahrály svou první celou písničku. „Já myslím, že je to super, ještě se na to mrknu a doladím to,“ hodnotí Bonus. Holky se před časem na Plechárně nachomýtly k freestylovému vystoupení, které se jim tak líbilo, že šly na radu kamarádky svůj vlastní freestyle předvést Bonusovi. Od té doby jsou kapela s pracovním názvem Olina a Sabina. Stejně jako všichni rappeři z Plechárny si svoje texty skládají samy, ve zkušebně jim hraje podklad a trénuje se rytmus a flow. „Mě to prostě napadne, vždycky když se nudím, tak už mně jdou v hlavě rýmy,“ říká Sabina. „Neříkají vám někdy, že rap není pro holky? Ne? Mají respekt? A kdyby vám to někdo řekl, co byste mu odpověděly?“ „Co bychom mu odpověděly… ať si trhne nohou!“

Je to hodina a půl každej týden, kdy je strašný srandy, energie a dobrejch zážitků,“ říká Bonus o workshopech, ke kterým stačí malá místnost v prvním patře Plechárny a jeho laptop. Sabina a Olina nejsou prvním hiphopovým uskupením, které tady v okolí vzniklo. Na podzimní festival Street For Art zkouší taky trojice Cincinaty, která má několik vlastních klipů.

03169638.jpeg

„Dneska jsem tady nahrával písničku o tom, že nás baví rap, připravujem se na koncerty a trénujem,“ říká Radek, který má v Cincinaty funkci textaře, poté co odrapoval svoji novou sloku. („A ještě jedna věc, to je pro mě hnus, řeknu vám to tak, že nenávidím rasismus, v žilách nám všem teče stejná krev, mám rád obyčejnej čistej rap.“) Místo ostatních členů kapely s ním na zkoušku přišla několikačlenná podpora kamarádů ve věku nejmladšího z kapely Nicolase, kteří si říkají Cincinaty Gang a občas si na workshopu vyzkoušejí svoje vlastní skills.

„Co dělá dobrýho rappera?“ „Hlas a že je tvrdej.“ Co děláte, když nerapujete?“ „Jezdíme na koloběžce, hrajeme fotbal, chodíme za holkama.“ „Cincinaty se nám tady zničehonic nafoukli jako balony, až jsme je museli trochu propíchnout, aby se vrátili zase zpátky na zem, do toho se tady začala objevovat další děcka, jako Olina a Sabina i jiný,“ komentuje Bonus.

03169639.jpeg

Street For Art bude na Černém Mostě od 18. do 24. září. Kromě festivalu tu bude i konference o zlepšování městského prostředí a posilování místní identity prostřednictvím pořádání kulturních událostí. „Ten váš koncert je, myslím, 19. září,“ nahazuje Bonus. „Pozvi je!“ ozve se Cincinaty Gang a Radek zve: „19. září vás všechny zveme do Centrálního parku na Rajskou zahradu, přijďte – vstupné zdarma!“

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.