Ze školy nelze nikoho vyloučit za to, že nosí šátek na hlavě

5. květen 2016

Ředitel teplického gymnázia Zdeněk Bergman byl v minulosti vyzýván k tomu, aby ze školy vyloučil muslimskou studentku. Často agresivnímu a vulgárnímu nátlaku nepodlehl a veřejně se zastal jejího práva nosit ve škole šátek. Odezvou mu byla podpora ze strany veřejnosti i známých osobností.

„Vypadalo to na velkou nepříjemnost, ale nakonec se vše v dobré obrátilo. Příznivých a podporujících ohlasů bylo skoro desetkrát více. Já jsem si v jedné z reakcí povzdechl, že mi chodí mnohem více nepříjemných e-mailů. Veřejnost chtěla ukázat, že v její většině jsou slušní lidé, kteří nepodporují studentčino vyloučení. A poměr se otočil. Myslím, že to pozitivně vypovídá o naší společnosti,“ svěřuje se ředitel školy.

Politický tlak ředitel nevnímal, školní řád ale zkoumala Česká školní inspekce. Ta neshledala žádné pochybení v jednání ředitele ani nenašla ve školním řádu chyby. I když se celá kauza prý nedotkla výuky, z mediální pozornosti jsou škola i její ředitel unavení.

Podívejte se na video, které na podporu Eman Ghaleb natočili její spolužáci:

„V Teplicích se s cizími kulturami stýkáme ve větší míře, než je obvyklé. Souvisí to s lázněmi, které mají hodně hostů. Ale i trvale usídlených cizinců je zde mnoho. Většinou s tím není žádný problém. Problémy se dají vyřešit. Xenofobní názory ve škole nemáme. Všichni nejsme zajedno, ale neshody řešíme kultivovaně,“ popisuje život školy v Teplicích Zdeněk Bergman.

Postoj k politickým a jiným symbolům na půdě školy má ředitel gymnázia odlišný. Myslí si, že politické propagační projevy do školy nepatří, ale triko s Che Guevarou by nikomu nezakazoval.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.