Ze začátku mě bavilo kreslit si různé lebky. S Davidem Kukol'em nejen o metalových vizuálech

4. únor 2022

Do Špíny dorazil ilustrátor a hudebník David Kukol' aka Serus. Výtvarník původem z Košic patří mezi výrazné tváře na metalové a DIY scéně. V jeho bohatém portfoliu najdeme vedle obrovského množství plakátů na koncerty či vizuálů pro tuzemské kapely i spolupráce s velkými zahraničními jmény, jako jsou Full of Hell nebo Ayarcana. Zároveň jej můžeme potkat na pódiu jako zpěváka kapely Otras. Nad hnilobným playlistem jsme probrali nekonečné kreslení lebek i jeho hudební tvorbu.

„Výtvarno bylo první, v kapelách jsem začal působit, až když mi nestačilo se k tomu vyjadřovat pouze vizuálně,“ osvětlil na začátku David, která z jeho aktivit předcházela. Nejprve se věnoval tvorbě plakátů pro hudební klub Colloseum v rodných Košicích, kde je poměrně silná hardcorová scéna.

Právě díky tomu si ho všimli američtí Full Of Hell – plakát na slovenský koncert použili jako motiv na trička k turné. To se stalo zhruba před třemi lety, od té doby zpracoval ilustrace například pro Convulse Records, Knoll, Filth Chasm, mexický festival Total Death, Solvent Abuse a další.

Paleta symboliky a námětů je v metalu poměrně úzká, Davidovi však vůbec nevadí takříkajíc šperkovat toho samého čerta pořád dokola. Podařilo se mu vycizelovat svébytný, originální a rozpoznatelný rukopis, studium ilustrace na pražské UMPRUM mu navíc umožňuje snadnější přístup k experimentování s novými technikami.

Serus občas odloží pomyslnou tužku a chápe se mikrofonu v kapele Otras, kterou založil spolu s kámoši z Košic zhruba před dvěma lety. Původně naběhli do zkušebny, aby vytvořili nějakou „hnusnou punkáčinu“. „Proto se to i jmenuje Otras – protože jsme čekali, že to bude úplně příšerný,“ vysvětlil původ názvu.

Od prvotních inspirací hardcore punkovými Hoax či Bib se nakonec z Otrasu vyklubal raw punk/black metal s corpse painty a krátkými sety. Vedle Otrasu si před nedávnem ještě rozjel sólový projekt Bätlick a trochu tajemně naznačil, že něco peče s plzeňským noisařem NBDYM.

Podle čeho si vybírá, s jakou kapelou bude spolupracovat, a pod co by se nikdy nepodepsal? Jak moc v propagaci nejen výtvarné tvorby dnes hraje roli sociální síť Instagram? Je možné se metalovými vizuály živit? Jak mu procházejí typické metalové motivy a zlověstná tematika při studiu ilustrace na pražské UMPRUM? Cítí se být součástí umělecké scény a s kterými lokálními výtvarníky rád spolupracuje? Proč s projektem Bätlick vydává nový track každou chvíli? A především – proč má v Otras na hlavě pytel od brambor? Poslechněte si celý rozhovor se Serusem!

autoři: Judita Císařová , Honza Šamánek , Petr Wagner , Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.