Žebříčkový souboj mezi Weekndem a Gunnou rozhodly deluxové desky. Jaké mají místo v současném popu?

7. únor 2022

V době, kdy streaming dominuje jako způsob konzumace hudby, se v mainstreamu ještě více dbá na častější vydávání materiálu. Součástí tohoto trendu jsou i rozšířené neboli deluxové verze desek. Na nich často najdeme skladby, které se nevešly nebo nestihly vejít na originální verzi alba, ale také upravené remixové verze původních skladeb. Jaký je u takových nahrávek balanc mezi relevantním releasem a pouhou snahou o číselný nebo žebříčkový boost?

„Ty různé rozšířené verze alb vychází proto, aby podpořily životnost hudebního materiálu. Dneska deska vyjde a vlastně rychle prošumí,“ říká hudební publicista a spisovatel Karel Veselý. Někdy pomohou rozhodnout boj o čísla. Stalo se tak v případě kanadské superstar současného R&B Weeknda a atlantského rappera Gunny.

Bylo to hrozně absurdní. Byl to vlastně jen způsob, jak dostat tu desku na číslo jedna žebříčku, vysvětluje Veselý. Gunna měl na deluxové verzi své desky DS4EVER jako hosta Drakea, takže Weeknda porazil.

Remixové desky jsou odlišné od těch deluxových a primárně na klubové scéně plní zase jiný účel. Jsou v DNA klubové scény už od počátku. Slouží třeba i k posilování komunity, prolínání určitých mikroscén a žánrů. Dynamika toho, jak může remix někoho známějšího pomoct začínajícímu tvůrci nahoru i naopak, tady funguje od nepaměti dodnes, říká Jan Bárta, kterého můžete znát z moderátorského dua hudebního pořadu Flám.

Přiznává, že krom toho, že se úloha remixových desek na klubové scéně liší, tak se i málokdy setkají s větším komerčním úspěchem.

Jaké příležitosti mohou remixové desky vytvářet pro umělce? A které doporučují Jan Bárta a Karel Veselý k poslechu? Pusťte si celý příspěvek.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.