Země tisíců her a jezer. Finská herní scéna je bohatší, než se zdá

20. květen 2022

Jarda se vrátil z Finska a aby toho nebylo málo, dohrál Alan Wake Remastered od finského studia Remedy Entertainment. Šárka s Lukášem za sebou čerstvou výpravu do Skandinávie sice nemají, ochotně se ale zapojili do debaty o hrách z nejsevernějšího státu a rozlouskli záhadu finského štěstí – zřejmě stačí vyvíjet hodně videoher.

Minimálně v Jardovi remaster dvanáct let starého Alana Wakea radostné pocity vyvolat zvládl. Akční adventura o spisovateli, který se v ospalém městečku snaží překonat tvůrčí blok, sází hlavně na atmosféru – Remedy nijak neskrývají svou lásku k formátu televizního seriálu, v tomto případě k Twin Peaks či ke klasickým severským detektivkám. I po letech vypadá díky nedávné modernizaci k světu, jen její hratelnost není zrovna z těch nejnápadnějších a časem sklouzává ke stereotypu. Do stejného světa se sklony k paranormalitě pak studio v roce 2019 zasadilo i svou střílečku Control, která se chlubí jedním z nejlepších zničitelných prostředí současnosti.

Finskou herní scénu ale netvoří zdaleka jen Remedy coby ten nejvýraznější zástupce – ve stopách tamní Nokie se celá řada týmů věnuje tvorbě her pro mobilní telefony, série Angry Birds od firmy Rovio patří k nejúspěšnějším vůbec. Na pět milionů obyvatel Finska připadá přes 240 studií a zejména nezávislá scéna v posledním desetiletí vzkvétá – za všechny připomeňme třeba sadu logických hlavolamů Baba is You anebo simulátor opravování auta drnkající na nostalgickou strunu My Summer Car.

Je víc cool Matrix, nebo Max Payne? A kde se ve hrách nejlíp kreslí voskovkami? Poslechněte si celý díl Questu o finských hrách a jejich krajové rázovitosti.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.