Zemřel filmový režisér Jiří Menzel, mistr hořkosladkého zobrazení života

Filmové hlášky, které už z hlavy nedostaneme, trezorové snímky, mistrovská souhra s poetikou Bohumila Hrabala. I něco takového se vám možná vybaví při vzpomínce na režiséra Jiřího Menzela, který zemřel ve věku dvaaosmdesáti let. Natočil víc než dvacítku filmů, v některých si sám zahrál.

Čtěte také

Jiří Menzel patřil ke slavné generaci české nové vlny šedesátých let, a to společně se svými kolegy Milošem Formanem nebo Věrou Chytilovou.

Velkou inspirací pro něj byl jeho dlouholetý přítel, pábitel Bohumil Hrabal. Režisérův slavný debut pochází právě z jeho pera. Snímek Ostře sledované vlaky získal v roce 1968 Oscara. Když si Menzel cenu ve Spojených státech přebíral, zněla i část československé hymny.

A duo Menzel-Hrabal velmi dobře fungovalo i jinde, režisér natočil také Hrabalovy Postřižiny nebo Slavnosti sněženek. Mezi kultovní české filmy se zařadil také jeho snímek podle literární předlohy Vladislava Vančury Rozmarné léto s Rudolfem Hrušínským v hlavní roli.

Na konci sedmdesátých let se v Divadle Járy Cimrmana potkal se Zdeňkem Svěrákem a Ladislavem Smoljakem. Z jejich spolupráce vzešel třeba oblíbený film Na samotě u lesa nebo na Oscara nominovaný snímek Vesničko má středisková.

Na Menzela vzpomínají i New York Times

Na úmrtí Jiřího Menzla reagují jeho kolegové, filmoví kritici i zahraniční média. Na Twitteru se s ním virtuálně rozloučil třeba režisér Jan Hřebejk, který Menzela mnohokrát označil za svůj vzor a obsadil ho do svého filmu Medvídek.

Čtěte také

Filmová kritička Mirka Spáčilová v dnešní Mladé frontě DNES mimo jiné píše, že Menzel dokázal najít ideální podobu lidovosti bez podbízivosti.

A o úmrtí velkého režiséra píšou i v zahraničí – třeba weby britského Guardianu nebo BBC, ale taky americké New York Times. Podle nich Menzel vynikal v hořkosladkém zobrazení života, a to s dávkami humoru i nostalgie.

autoři: Petr Král , Anna Macků ,
Spustit audio

Související