Zemřel Richard Corben, komiksový výtvarník prastarých kultů a svalnatých nerdů z fantasy dimenzí

16. prosinec 2020

Nezaměnitelný styl nedávno zesnulého (převážně) komiksového výtvarníka Richarda Corbena už zapustil kořeny i u nás, především díky jeho výletům do sfér gotického hororu. Stejně dobře se ale jeho zvláštní lince na hraně hyperrealismu a karikatury daří i v žánru sword and sorcery.

Richard Corben je především spjatý s magazínem Heavy Metal, což byla původně americká mutace legendárního francouzského časopisu Métal Hurlant, kam přispívaly hvězdy typu Moebia, Philippe Druilleta nebo Enkiho Bilala. Časopis, kde vycházely explicitně brutální či erotické komiksy pro dospělé, ale postupně začal vydávat i původní díla amerických tvůrců. Mezi ně se v druhé polovině sedmdesátých let přidal i Corben.

Richard Corben při práci

Prosadil se tu zejména svou dobrodružnou fantasy sérií o hrdinovi jménem Den. Nejstarší verze tohoto cyklu pochází už z konce šedesátých let, kdy Corben pracoval jako animátor. Snímek Neverwhere, který si sám napsal, zahrál si v něm hlavní roli a animoval, byl nakonec oceněn na několika festivalech.

Corben prakticky celý život zůstal věrný klasikům fantastiky z doby od přelomu století po třicátá léta. Vedle Dena, který je ovlivněný Robertem E. Howardem, v češtině vyšel soubor jeho krátkých komiksů inspirovaných E. A. Poem Duchové mrtvých, ale v jeho bibliografii najdeme i adaptace povídek H. P. Lovecrafta nebo gotický horor Ragemoor.

Více o Corbenových hororech a o tom, jak se změnit z neduživého šprta ve svalnatého fantasy hrdinu, si poslechněte v novém díle Ektoplasmy.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.