Zemřel Terry Jones. Nejlepší drag queen v ulici a ten, co udělal Monty Pythony

23. leden 2020

Včera tento svět opustil básník, spisovatel, filmař, herec, historik… Nebojte, to není výčet obětí nějakého ohavného násilného aktu. To „jen“ umřel Terry Jones. Který přes to všechno byl ještě a hlavně členem legendární britské komediální skupiny Monty Python’s Flying Circus. Jemu prý vděčíme do značné míry za to, kam až se vydal jejich humor.

Původem Velšan a z oxfordské kliky uvnitř Pythonů ztělesňoval v různorodé skupině osobností určitou zemitost, civilnost, ale také tvrdohlavou umanutost, umožňující mu ujmout se role režiséra tak rozsáhlých projektů, jako byly později celovečerní filmy. A navíc byl báječný ve ztvárňování ženských charakterů v televizních skečích. Starších babek se šátkem na hlavě, které ze sebe sypou upištěným hlasem absurdně vyprázdněné promluvy, a jsou tak zároveň kritikou maloměšťáctví i sebeparodií všech snah o povrchní kritiku. Takto si ho aspoň bude nejlépe pamatovat autor těchto řádků.

Ale z jeho kreací zástupců menšin, snobů, slavných osobností, televizních hlasatelů, historických postav atd. si tu nejoblíbenější může vybrat každý sám. Ostatně to bylo na Pythonech vždy to nejlepší. Vysoká kadence scének v konfiguraci kresleného vtipu, kterým na rozdíl od komiky črtané z linek a ploch dodávala osobitost karikaturní ztvárnění snadno identifikovatelných postav – ty často pobuřovaly konzervativní část společnosti mnohem víc než dadaistický a surreálný humor skupiny.

Ale i za ten vděčíme do značné míry Jonesovi. Jak vyplývá z vynikajícího dokumentu Monty Python: Almost the Truth - The Lawyer's Cut z roku 2009, byl to právě on, kdo se během natáčení televizních skečů střetal s Cleesem v koncepčních sporech nad jejich pojetím a podobou. Byl to Jones, kdo rázně odmítal ustupovat snahám BBC o interní cenzuru. A byl to Terry Jones, kdo nakonec vždy ukočíroval ten životní cirkus při natáčení celovečerních filmů pod hlavičkou Monty Python.

Zvládal toho ale mnohem víc, psal knihy pro děti i pro dospělé, bádal v historii i uváděl populárněvědecké pořady. Dokonce několikrát navštívil Českou republiku, kde Pythoni mají silnou fanouškovskou základnu, o tom se ostatně přesvědčil například roku 2004 při vřelém přijetí na Letní filmové škole v Uherském Hradišti. S jeho odchodem teď, v tento moment, vyvstává ještě jedna, poslední otázka: Jak se s ním na pohřbu rozloučí jeho pythonovští druzi v komedii? Sestřih záběrů z pohřbu Grahama Chapmana, plný rouhavého vyznávání lásky k blízkému příteli i prostřednictvím upřímného spílání, je totiž už dávno internetovou legendou.

Pro některé zůstane navždy monstrózním pane Creosotem z konce Smyslu života, někdo už nikdy nedostane z hlavy jeho performanci v roli matky nepravého mesiáše v Životě Briana. Jak na Terryho Jonese budete vzpomínat vy? S úsměvem na rtu...

autor: Petr Pláteník
Spustit audio