Ženská sexualita, touha a tělesnost konečně přestávají být tabu, říká spisovatelka Marta Dzido

15. únor 2023
Záložka

Jahodová sezóna Marty Dzido obsahuje devět povídek, ve kterých se setkáváme s několika různými ženami. Každá z nich v určitém smyslu dospívá, poznává své tělo a zároveň reaguje na životní zkušenost, kterou právě prožívá. Rozhovor s polskou spisovatelkou tlumočila Lucie Zakopalová.

„Ženské tělo jako téma se objevuje i v dalších knihách, ale téměř v žádné z nich není hlavním tématem, a to pro mě byla výzva. Jak popsat blízkost, erotiku, jak najít jazyk, který by byl emocionální, ale zároveň nebyl vulgární a nebyl by to jazyk anatomie, ale jazyk literární,“ popisuje Dzido. Hrdinkami jejích knih jsou ženy, které bojují o sebe a svoje sny. Jsou to ženy, které se do určité míry snaží akceptovat samy sebe a vysvobodit se z kulturního a společenského systému, ve kterém byly vychovány.

Marta Dzido s knihou Jahodová sezóna

„Po mnoho let byla literatura o ženách psána z mužského pohledu. Snažila jsem se jim vrátit hlas. Teprve odnedávna se můžou vyjádřit tímto způsobem a témata jako ženská sexualita, touha a tělesnost přestávají být tabu. To mi v literatuře chybělo, a právě to jsem se snažila vyjádřit,“ vysvětluje.

Hrdinky Jahodové sezóny nikdy nejdou prošlapanými cestami a nesouhlasí s rolemi, které jim byly přiděleny. Můžou to být náctileté dívky, které hledají svoji lásku a přitom se přitahují navzájem, nebo třeba žena, která navazuje vztah s více muži.

„Moje hrdinky k tomu přistupují otevřeně. Jde o to, že se překračují nějaká tabu. Doufám, že kniha někomu pomůže, aby se osvobodil ze svých zažitých rolí, aby byl otevřený tomu jít na místa, kde je metaforicky vstup zakázán, a zjistil, co se na nich nachází. Čtenářky se v knize můžou najít, ale čtenáři můžou vkročit do neznámého světa,“ dodává Dzido.

Poslechněte si rozhovor s polskou spisovatelkou a filmovou režisérkou Martou Dzido. Dozvíte se o Jahodové sezóně a připravované knize, která se týká tělesnosti a sexuality ve spojení s válkou.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka